Wednesday, March 5, 2014

Our Second Bundle of Joy


Alhamdulillah diberikan rezeki anak kedua.
Name - Syed Hazim Shah
D.O.B - 24 th February 2014
P.O.B -
 Hospital Umra Shah Alam
Method - Caesarian

Saturday, January 18, 2014

32 Weeks!






Hello. Dah berkurun tak update blog!! Tiba-tiba nak update hehe. Just to capture this event of my life. Now pregnant with our second child :). Alhamdulillah so far so good diberikan kesihatan yang baik walau rasa agak cepat penat pregnant this time around. I think it is due to age factor but a friend of mine told me it is normal in second pregnancy. Apa pun tak kisahla. Walau memang susah nak tidur since 6 months hari tu tapi sangat tak sabar nak beranak!!! Hehe.

Yang atas tu baby at 32 weeks and 3 days. Clear nampak muka hehe. Lagi 6 weeks to go sebab nak buat elective caeser inshaallah. Harap semua ok walau hap hap sangat time keje kat office huhu.

Barang-barang for baby more or less dah siap tinggal nak cuci. Baju tak recycle abang punya walau BOY jugak hehe. Maybe baju jalan-jalan recycle sikit. Barang-barang msacam stroller, bath tub, baby cot, rocker, car seat dan yang besar-besar semua recycle.  Yang kecilan semua beli baru sebab yang abang punya pun macam dah buruk sikit nampaknya. Sekarang tinggal barang-barang mommy macam pad, confinement set, minyak panas ke cream kurus macam tu la yang tinggal. apa pun dah tak sabar! Hehe. Harap semuanya dipermudahkan and baby keluar sihat walafiat sempurna. Amin.

Okay lah nanti sambung lagi maybe pasal persediaan breastfeeding for the second journey perhaps....

Friday, November 23, 2012

A Day In PD

Ok, sebab saya agak kemaruk nak pi vacation, so tayangkan entry santaian bulan September lalu. Ini "vacation" ke Port Dickson yang tak sleep over, just a spontenous idea by MS masa bangun pagi tu. So off we go and no I did not bring any picnic basket with us. Hehe. Bertolak jam 9 lebih kot and sampai sedang elok belum tengahari. Thaqif slept all the short way to PD and woke up to the view of the sea. Dia dah excited tengok laut.
 
Tukar baju semua di public toilet PD yang sungguh daif. Sebelum tu mintak salah satu gerai di situ isi angin dalam float Thaqif. Pastu kami sewa a picnic table, dalam RM20, okla. Letak barang and off the three of us  to the beach.
 
Thaqif biasa la mula-mula taknak duduk dalam float dia, pastu dia tengok budak-budak sekeliling pun dengan float dia pun nak. Punya la happy dia. Paling happy bila main sand. Macam joy habis orangnya. Sampai time balik dia tak nak balik, dah mandi tukar baju masih nak grab mandi laut! Takpela, next time kita pergi Thistle boleh main laut sesuka hati. Kat public beach ni ramai sangat orang dengan segala boat, tapi overall okla. Cuma, the public toilets are horrible!!!!! It was a horror to have to use those toilets! Shame on you whoever manages those horrible toilets. Tolong la reconstruct again!
 
Anyway here are the pics  from the trip.
 
 



 
 
Had a blast playing sand..








 




 
Syok sangat main pasir!!!



 
Going back and forth for the water...
 

Bye bye PD, we will come again..

Wednesday, November 21, 2012

News News And News

Hello...
 
Lama sungguh tak buat any post. Busy, kali ni seriously busy. Hehe. Just updating my blog while I have the luxury of doing so now! Now or never! Hehe.
 
Some news here and there, some happy news, some sad news and some 'stressfull' news. Al kisahnya, I changed job from my almost 5 year-job in Putrajaya, where not just work life balance is a priority there, but when I think again, it was more of a "life work balance" which means the old place prioritizes life more than work itself! I joined the company when I was single, got engaged there, got married there, had my sweet honeymoon while working there, got pregnant with our first child there and gave birth to our first child there! In a stint of 4 years plus! Some memories.. Anyway, life has to go on, while I enjoyed my time there where I have the best of friends there, my career path was not moving along. So, after studying the trend there, I know I was not getting anywhere anytime soon if I stayed there. And salary wise, well, I could get more if you know what I mean. So I decided to change job before it was too late.
 
I joined a similar field but a bigger player I'd say and I unexpextedly landed a post I was not looking for and I was happy with the offer of the salary. Since my previous company has a policy of 3 months' resignation period, I enjoyed the last 3 months like mad. Hehe. It was like hey I was not given any work but I got paid!! Hehe.
 
And the 'stressfull' moment begun the moment I joined the new company. While i love what I am doing as in the  work itself, I kindda loathe the workload and environment. It is rather a 'dead' environment, it is like there is an unwritten rule that no one should speak during working hours! But thank god I have had experience working in a place like this, the differences were my previous boss was a Firaun but my current boss, alhamdulillah is not and I was single when I worked in the Firaun place, so even with the keji workload, I managed as I was single. But to go through that again, well, I can but if I was given a choice I'd directly say "hell, no"! Hehe. Well, it has just been a month so we'll see. Ah now I remember, it is in KL so that's why I kinda dislike it coz it is in KL Sentral where there is nothing! Dulu jalan pulang ke rumah lalu segala Tesco, Giant and IOI Mall Puchong plus Sunway Pyramid, sekarang kosong!!! Hampa tak berjumpa shopping malls!
 
The other happy news is that we went for a nice vacation before I left the previous company, we went to JB and Singapore, Legoland and USS to be exact. Pergi dengan our friends, 2 other families. Best! Nanti post another entry on that.
 
Another happy news was we got a nice pressie on Thaqif's 2nd birthday- I was pregnant again, as we hoped! So, we counted that Thaqif will get a lil bro or sis when he turns 2 and a half lebih sikit hehe. Well, we planned 'good'. But Allah has better plans in store. I had a miscarriage just recently because our baby's growth stopped at 8 weeks. Tak ada rezeki tetapi kami redha, I always believe there is always hikmah behind every single thing. I know Allah has greater plans for us. Nak kata tak sedih itu tipula tapi memang kami betul-betul redha dengan ketentuanNya. Dan syukur kami sudah dikurniakan seorang anak cerdik comel bijak tu. Sekarang baru saya tahu rasa keguguran itu macamana, physically and emotionally. Tadi baca sini dan mensyukuri Allah memberi saya kesenangan dari segi emosi dan rasanya alhamdulillah termasuk fizikal juga. Sakit masa keguguran sudah dirasai, sungguh perit, tak sangka mampu jugak saya bertahan sampai doctor terkejut tengok saya macam keadaan orang normal walau baru lepas keguguran yang keluar semuanya. Alhamdulillah lagi, lagipun Allah tak akan menguji seseorang lebih dari kemampuannya.
 
"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari dan datangkan petir dan kilat, kita bertanya dan menangis tentang ke mana hilangnya matahari. Rupa-rupanya Allah mahu berikan kita pelangi..." (quote dari blog Dr Zubaidi)
 
Okla, in shaa Allah, pelangi menunggu saya.

Friday, October 12, 2012

Happy Birthday Thaqif Shah!


First things first. Last 3rd October 2012, my Thaqif Shah turned 2 years old! Sekejap saja! This year kami tak buat birthday celebration macam last year. We decided to go for a birthday trip yang boleh meng-enjoy-kan parents Thaqif jugak hehe. We went for a 4D3N trip to JB-Singapore; amongst other, Legoland, Universal Studios Singapore and Night Safari.

On the eve of 3rd October, our friends Fiza and Fai "organised" a small birthday celebration for their son Mirza, who was born 1 hour apart from Thaqif on the same day, in the same hospital. So dia orang suruh kami join sekali celebrate birthday Mirza and Thaqif together. We all makan-makan kat McD area rumah and Fiza bought the boys birthday cake. Thanks Fiza! Best :)

On my little boy, whoa, I can not really explain his achievements, dah macam-macam sangat sampai sangat menarik hati, sangat lawak, menghiburkan dan lain-lain la dengan kelakuan dia, lagak dia, gaya dia, percakapan dia. Huh tak tau nak mula dari mana pun hehe. Bila time macam ni memang la pepatah orang tua-tua cakap "anak tu penyeri hidup" memang sangat la betul. Kita orang asik tergelak kekeh dan jeling-menjeling dua orang tiap kali Thaqif buat hal, cakap-cakap, tiru-tiru dan macam-macam lagi. The happiness flows in our hearts- literally tau. I mean you can really feel it time tengok keletah anak! Memang la anak-anak tu penyeri hidup!

Okla, nanti update lagi cerita Singapore pulak. For now, I am just hoping that my little boy will become a soleh son and successful dunia akhirat. Semoga jadi anak yang mendoakan kedua ibu bapanya.



Thursday, September 13, 2012

Raya Stories - Part II


Kalau tak buat sekarang sure lenyap terus Part II raya stories I ni huhu... OK, every year pun serupa (padahal baru 4 kali je beraya sebagai sudah berkahwin hehe), sama ada pagi kat rumah parents MS and tengahari kat rumah my parents or the other way round. Sebab rumah parents MS dengan my parents is 10 minutes away. Setakat Sunway dengan Subang Jaya, halus perjalanan tu kan hehe.

This year pagi rumah parents MS. Mula cadang nak ke masjid dengan Thaqif sekali, tapi tiba depan masjid manusia punya la ramai terus tak jadi mengingatkan anakku yang seorang boy yang melari sakan, dalam sesak tu sure dia cepat je lenyap sana sini tak terkejar nanti kan hehe. So MS je la pergi masjid. So I stayed at my in laws' place dengan Thaqif.

Godek kueh raya nenek dia

Tak ingat apa tah dia mintak kat
mommy...

Mommy tepung gomak
cuba nak camwhoring
dengan anak sebab boring
berdua..

OK, around 10.30 kot, semua ahli keluarga balik dari masjid. So bersiap sedia nak salam setiap orang. Ni berbeza dengan my side. I belajar duduk ikut turutan salam setiap orang ikut seniority selepas berkahwin. Kalau my side, simple maybe sebab kami dua beradik saja. So tak ada keadaan "formal" salam berturutan kalau my side. Salam biasa-biasa saja. Tak pernah menangis pun. Tapi sebelah MS, mereka biasa mintak maaf bersungguh-sungguh hingga berjuraian air mata sebab keluarkan kata mohon maaf ikhlas dari hati so sedihkan. Tapi bila I salam dengan MS, I masih diri I, tak reti nak mintak maaf berjela-jela but he knows when I say "I mintak maaf untuk semuanya", bermakna segala-galanya tak perlu sebut maaf berkasar, maaf kelakuan buruk, maaf kata-kata salah cakap dan bahasa, halal makan minum etc. Dia tau background family I yang simple so he does not mind :)


Thaqif senyum cute santai dengan walid

So tengahari time Zohor gerak ke rumah my parents. My sister was still around sebab dia memang every year raya rumah my parents dulu and petang balik kampung hubby dia di Perak.

This year susah betul nak amik
family picture ni! Thaqif macam
tak dok diam sebab tak sabar nak main
dengan abang-abang..

My nephews..


Seperti biasa, beraksi
di tempat favourite
di tangga rumah opah

Us, yang tak ikut tema warna (MS la
tak nak tempah baju malas).
Haish next year nak take better
and proper pictures la.

All in all, raya tahun ni agak "sanggap" compared to the previous. Ta ta.

Tuesday, September 11, 2012

24 Syawal 1433 - What Breastfeeding Taught Me

Pejam celik pejam celik it is 24 Syawal. Today marks my 2 year-journey of breastfeeding my son (mengikut kalendar Islam). Alhamdulillah, syukur atas rezeki yang satu ini. Sempena meraikan hari yang sangat-sangat I tunggu ni, I just nak note down in brief what breastfeeding taught me.

1. Menghargai dan bersyukur
Menghargai rezeki Allah yang satu ini, iaitu diberi peluang breastfeed anak sendiri, sesuatu yang tidak mampu digambarkan dengan kata-kata. Ada orang yang tidak diberi peluang untuk merasakan keadaan ini.

2. Berusaha dan tidak kenal penat lelah
Kerana I diberikan rezeki production yang agak "kais" maka I had to put extra effort in this BF journey. Hempas pulas pump nak cukupkan bekalan untuk anak time kerja. Only god knows. Sejak BF, I macam "lupa" erti kata penat. I kept going.

3. Sanggup
Sanggup buat apa sahaja untuk menjayakan usaha BF terhadap anak. Anything. Sanggup spend berjam-jam untuk menjayakan misi ini.

4. Rajin
Seorang yang pemalas bisa jadi rajin kalau melalui proses BF ni. Maybe mula-mula terpaksa rajinkan diri lama kelamaan dah jadi sebati.

5. Mengingati
Mengingati bagaimana perih jerih susahnya my mum membesarkan I walau tak sempat BF lama with my mum. Tapi lebih memahami sekarang ni. Being a mommy itself dah membuatkan kita hargai ibu sendiri tapi bila BF ni menjadi lebih-lebih menghargai kot. Pendapat I la.


Started work with this much stock (only)

NIP (nursing in public)- anytime, any day and
anywhere :)

Semoga dapat BF anak kedua dan seterusnya sama seperti anak ini, inshaAllah.
 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte