Tuesday, December 29, 2009

Masak Masak Dengan Magic Powder Hilal

Hari ni nak cerita about masak-masak. My task of cooking is very easy because MS doesn't like to eat rice at night, being so-called Mr Gym Man. Hehe. So dinner always revolves around food such as bread and something or the noodle gang.

Tapi bukan senang nak variety kan masakan berasaskan noddle gang. It will always be either goreng-goreng of mee hoon, mee, ketiew or spagethi, macaroni or soup with all those noodles. Dan disebabkan habit MS yang macam inila, PinkGremlin ni still tak pandai masak lauk yang macam-macam aneka! I'm blaming you MS!

Anyways, last Raya, I went to Langkawi with MS' family and on the way we went to MS' brother's friend's house in Perlis. It was dinner time. We were served with Mee Goreng Basah, Chocolate Cake, Kueh Muih, Mee Kuah and I think ketupat/lemang and rendang as well.

When I first tasted the Mee Goreng Basah, I was like, "Oh my, this is so delicious!!!" Sedap! Berperisa! Later on after dnner, I couldn't hold myself any longer and asked the kakak who cooked the said Mee Goreng Basah. And she said that there was no special ingredients in her Mee Goreng Basah.. just mee, kicap, sayur, ayam and perencah Hilal.

Perencah Hilal? Tak pernah nampak or dengar pun! Later, MS told me that he knows about perencah Hilal and that MIL uses perencah Hilal all the time (no wonder masakan MIL macam berperisa juga). I have never heard of or seen this perencah Hilal until that day! MS told me it is not really sold in any supermarket but more or less can be found at night markets!

Few weeks after that, he bought me the perencah Hilal, which to me is kinda magical in a way. Macam magic powder.

Here's a contoh penggunaan Magic Powder Hilal in Ketiew Goreng:

Bahan-bahan basah- Bawang, Daging, Taugeh & Ketiew

Tumisan bawang
Aha! Magic Powder Hilal
Bahan basah dan cili boh bersama Magic Powder
Hilal

Ketiew bersama yang lain-lain

Sudah siap! Selamat menjamu selera!

7 comments:

  1. jadi sedap tak kueo teow dgn perencah hilal tu? kalau sedap aku nak satu.

    ReplyDelete
  2. kak, lain kali bw kat opis bw kitaorg try..jadi judges..hehehe

    ReplyDelete
  3. Hehe, okla rasa dia bila letak perencah magic tuh tapi tak dapat sesedap kakak yang masak mee goreng basah tuh!

    Hehe, tak sempat nak kelam kelibut goreng di pagi hari nak bawak pi ofis!

    ReplyDelete
  4. shai,
    aku tengok kuew teow kau ni kurang basah, kurang kicap. sbb nampak warna pudar. itu yg tak jadi mcm kakak yg masak mee goreng basah tu kut.

    ReplyDelete
  5. Tu la, aku pun rasa mcm pudar. Kakak Mee Goreng Basah tu mmg nampak macam basahan kicap, mmg nyums! Ah aku harus cuba lagi!

    ReplyDelete
  6. isk...tak sangka si Shai dah pande masak kuew teow..ok lah... tu pas ni belajo buat kebab lak...tak yah kita gi Saba' yg menyedihkan tus..huhuhu

    ReplyDelete
  7. K.Nida, knp pulak Saba' tuh menyedihkan? Bukanke lahap mkn 2 meal?? Lamb kebab tak cukup, grab pulak nasib arab! Bukan mengembirakan ke? Hehe

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte