Thursday, February 4, 2010

Percubaan Masak Kueteow Ladna!

Sebab asyik masak nasi dan lauk-lauk last week (somehow terlepas dari halangan MS yang tak bagi masak nasi for dinner), this week I have decided that no more rice for the whole week. So the normal mee/meehoon/kueteow goreng or soup dah bosan. So I decided to try some new receipe. Realised that MS has been ordering kueteow ladna of late kat kedai makan so, what the heck, cuba je la kan. So, yesterday I tried it, got the receipe from the net, mana lagi kan. It's pretty easy actually.

Ini caranya.


Bawang ditumbuk, sayuran suka hati & cili api

Ayam or daging or udang lagi bagus coz manis

Sos tiram & tepung jagung

Bawang dan ayam di goreng dulu

Then comes the sayuran, cili api and sos tiram
(if you like, can add a bit of chicken cube)
Dah nak dekat masak baru add in tepung jagung
yang dibancuh dengan air.
The kueteow on the othen hand digoreng dengan
kicap separately ya.

Hasilnya, tapi kuahnya dah kena serap
dengan si kueteow!!!
So next time, I will be more carefull in
estimating the curahan air. Hehe.

Try la, senang and not bad rasanya.

3 comments:

  1. nak blaja jugak sbb suka makan..huhu..

    ReplyDelete
  2. huhu.. Shai dah upgrade her cooking skill!!
    ape kata sekali sekala bawak ke office kasi kita rasa??baru le boleh tau ok ke tak ok...Tun Mahathir kata per?

    ReplyDelete
  3. Ryna,
    Suka makan ya...Hehe. Try la, senang..Hehe

    K.Nida,
    Hehe, rasa dia ok-ok je, Tun tak kata apa, sbb kuteow ladna kat kedai kan lagi sedap..Hehe..Bawak ke office maknanya bangun subuh sepeie nak masak kan!!

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte