Friday, March 5, 2010

Macam Mana Semuanya Bermula?

Hmm..nak cerita sikit pasal pregnancy ni.

Memang plan to "honeymoon" for 4 to 5 months after wedding in May 2009. So perkiraannya, santai just the two of us till about after raya in 2009. So selepas raya in 2009, we started to try for a baby. Memang ada delay in my menses once end of last year tapi after doing a home pregnancy test, negative. So masa tu sangat hampa because memang dah ready nak baby. I read in some websites and heard from other sources macam mana nak kira your ovulation days tapi susah sikit nak kira because I didn't really know my actual menses cycle coz kadang tepat, kadang delay a few days, so rasanya mula-mula perkiraan ovulation time tu salah la agaknya.

Until I read in Ryna's blog how to calculate your ovulation time, jadi saya pun try la sebijik ikut kiraan yang Ryna post tu, dengan harapan betul la kiraan tu.

Dalam pada tu, baca pulak blog Kin on her great news. I commented her on the news yang dia dah pregnant and I told her that I hope to get what she got and Kin replied kata she hopes that "penyakit" yang sama jangkit pada saya.

The next month bila my menses patutnya due, dia tak datang pun tapi buat tak tau coz selalu je delay, bukan setakat a few days, a week pun biasa delay. So tak ada la nak terus buat home pregnancy test, tapi after 3 days delay, before balik kerja, baca blog Hanie pasal before she got to know that she's pregnant, dia saja-saja buat pregnancy test and tup-tup pregnant. So balik saja rumah saya pun berazam nak buat yang sama. Since I had a spare pregnancy test kit at home, sampai rumah terus buat and viola! It was positive!!

Memang terkejut, berdebar, happy and macam-macam lagi la rasa. Bila MS balik kerja, while watching tv I told him "Oh lupa nak bagitau.." Then I ran to the room and took out the pregnancy test result and showed to him. Dia mula-mula macam confuse but when I showed him the gambarajah dekat pregnancy test box tu, dia senyum and hugged me. Hehe. Kerja keras pun telah berbaloi...Hehe..

Kepada yang masih berusaha, don't loose hope, your time will come soon! Rajin-rajin buat research on efforts to get a baby!

3 comments:

  1. terharu baca..congrats..doakan ryna pulak eh..huhu..

    ReplyDelete
  2. Pinkkkkkkkkkk!!! sori i lama x online sbb bz tau. congratulations babe!!! i hope dis is the most penyakit yg plg u tunggu! ahaha penyakit yg membahgiakan :P

    ok as for now, pink jgn lasak sgt. kalo nk lasak tunggu dh lps 1st trimester tau! n btw beza kita x jauh pon...

    ReplyDelete
  3. Ryna,
    Hopefully lepas ni turn Ryna pulak ya!

    Kin,
    Hehe, tu la, tak sangka betul-betul penyakit Kin terjangkit kat kita!! Ya, memang penyakit yang paling ditunggu!! Thanks for the advice. You take care of yourself as well tau..

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte