Saturday, April 24, 2010

Baby Check Up

Went to Pusat Perubatan dan Bersalin Umra at Section 13 Shah Alam pagi tadi for my third baby check up. For the first and second check up, my baby looked a lot like he/she was   sleeping.

I told my baby yesterday to dance for us during scanning today and well, he/she didn't exactly dance for us tadi, but we got to see some moves!!! Hehe..Mula-mula nampak baby angkat his/her arms, like stretching them or something, pastuh kejap lagi dia squat!! Apa dia buat ntah...Hehe..and doctor showed his/her fingers, legs and all..Ah comel je, tak sabar nak tunggu October!!

Doctor sibuk siasat makan apa coz I gained 1 kg since the last check up last month, so dia tak nak kasi gain  weight sangat coz katanya nanti kalau bukan baby yang besar, meaning mummy dia yang besar, susah..And it doesn't help that my dad has diebetic. So dia kata cut down carbo and sugar, malam kalau dah lambat jangan makan carbo, makan light meal like salad macam tuh sebab time pregnant kan digestive system slow. I think MS was the happiest man on earth masa doctor cakap pasal diet plan!!!

Anyways, baby sihat (yay!) and the next visit boleh find out the gender! Yay!

Tiba-tiba rasa nak tukar tempat bersalin..hmmm..Mana lagi yang affordable and ok...

SJMC mahal, Sunway Medical Centre pun mahal, Selangot Medical Centre (KPJ) pun mahal, Darul Ehsan Medical Centre pun mahal...haha, macam semua mahal kan! Ya la, even though I may be able to get the delivery coverage from the company I work with, still nak top up duit rasa macam kedekut pulak coz boleh guna duit yang top up untuk beli barang-barang baby!!..Like that Maclaren stroller ke, Quinny stroller ke, baju baby berguni-guni ke..hehe..

Hmm, may be I better  check out Kelana Medical Centre or Pusrawi....

Maternity Wear


Hah, I am close to 16 weeks now and most of my pants and clothes are about to burst when I wear them now. Especially my work pants, work shirts and baju kurung as well! I can still fit into my jeans but that will be out soon too!

So, I have been searching and surveying maternity clothes for the past 2 weeks, online and at the shopping malls as well. I found out that most of the malls have Modernmum, but other than that, not that much choice.

Went to JJ to browse through Miki Maternity but not many choice either..Hmmm..Susahla nak cari maternity wear yang cantik, long sleeve and does not really cost a bomb. Tapi, jangan mimpila, semuanya mahal so, no choice la kan. Yesterday after work singgah ke Sunway Pyramid's Modernmum jumpa la yang berkenan and long sleeve, good quality fabric and ada discount 50% pulak, tapi bila try sleeve tu besarnya!!! And that's the design regardless of what size pun! Tak la beli sbb kembang sesangat sleevenya!

The sales assistant kat Modernmum brought out a few more long sleeve design for me to try, ada yang ok tapi material tak best and for that tak best piece je it's RM89. Lain la material best....So I went out of Modernmum empty handed. Tapi dapat jugak work shirt kat JJ yang fabric and design ok and it costs only RM50. Hopefully, esok ada lagi yang cantik-cantik and long sleeve kat Mid Valley.

Hmmm...mana lagi kedai yang jual maternity wear yang ok ya??

I like something like these.....








Tapi pants pun problem jugak, mahal sangat and after bersalin, nak campak tepi kan semua tu!! I found a lot of comfy pants and rata-rata it's like RM130 and above per piece. Rasa macam kalau tak de choice grab saja la kan...Oh MS....$$$$, nak belanja I?? Hehe



Tuesday, April 20, 2010

Boleh Tolong Hantar Ke Cheras Baru?

Ni nak cerita sikit kisah "keberanian" budak-budak sekarang.

Semalam, both MS and I took a day off from work. MS had to go for his medical check up result (alhamdulillah he's as healthy as a bull..ah adakah expression ini?) while I had to go for a job interview.

So MS got back before I did. So petang tu dia cerita pasal what happened to him that morning. Al kisahnya, when got back, dia pi kat his covered parking area untuk panaskan engine Tango dia, dia kata dia sampai je dekat kereta, ada this one girl asyik tengok-tengok dia. Mula-mula dia tak de la buat apa-apa tapi everytime dia pandang that girl, that girl was looking at him. Dia kata macam asingnya that girl, apa agaknya dia nak.

Then tengah dia panas engine Tango, that girl datang dekat sikit and tanya dia..

Girl: Abang, boleh tolong sikit tak?
MS: Hah?
Girl: Boleh tolong saya tak?
MS: (Rasa pelik tapi tanya jugak) Tolong apa? Kalau boleh, boleh la.
Girl: Abang boleh tolong hantar saya kat Cheras Baru tak?
MS: (Mati-mati ingat that girl nak mintak duit tambang ke apa) Oh tak boleh la. Lagipun abang nak pergi ambik wife abang ni..
Girl: Oh! Sorry, sorry..sorry (sambil angkat tangan say sorry sebab tertanya husband orang)

Then that girl pun blah from there.

What?

Asingkan? Yang asingnya dia kira budak muda and berani sangat tanya stranger untuk hantar dia to somewhere jauh. Sunway to Cheras is not near. Beraninya. Tak takut orang culik or rogol ke? Maybe la muka MS muka suci and kudus seperti orang-orang boleh percaya, but still??!!

Lain jugak budak zaman sekarang kan.

What? Oh. Of course I was worried!!

Tak suka la kejadian macam tu.

Monday, April 12, 2010

Pregnancy Newsflash

Tak tau la if orang lain memang dah tau and tinggal PinkGremlin saja yang tak tau.

Saturday morning tiba-tiba kena "serangan" sakit sangat kat area butt, bukan area pinggang ya, kat tulang butt sana. Memang hazab sangat sebab nak duduk pun sakit!!! So I went to my parents' place seperti biasa and sepanjang kat sana pun masih sakit. Nak drive pun sakit coz duduk serba tak kena! I was a bit scared coz takut anything happens to the baby, mana la tau kan. So since MS balik keje lambat sangat that day, we went to my usual check up medical centre in Shah Alam esoknya sebab tak nak la pi clinic biasa, dia bukan tau sangat pasal pregnancy kan. I mean most doctors who are not O&G specialists know general aspects of pregnancy only and hence the limited advice. So, kerana sakit tulang butt itu sangat menyakitkan dan menakutkan, terus pi medical centre biasa buat check up tu.

When I told the doctor that I feel painfull somewhere near the butt and not the pinggang, she immediately asked me whether I have ever fallen before. Of course the most vivid falling moment I can never forget is jatuh main roller blade masa form 4 kot and I landed right on my butt!! So I told her pernah masa sekolah. Dia pun cakap, memang sesiapa yang pernah jatuh akan experience sakit di tulang punggung sehinggala delivery nanti. And there's no remedy except pain killers, which is of course not advisable to be taken on regular basis kan. Jadinya, jawapannya, I have to live with it!

Sumpah sakit sangat! So, it's a new discovery for me and thus, for sesiapa yang tak pernah jatuh, silalah kawal supaya tak jatuh if not akan mengalami sakit yang sangat tak selesa ini!! But then again, I think the way how you landed when you fall plays important role as in, kalau jatuh and you land on your arms misalnya, I don't think it will effect your butt kan? Jadi, most likely tak akan dapat sakit tulang punggung masa pregnant kan.

Taktaula, I'm no doctor. Anyways, take care and don't fall!! Hehe

Friday, April 9, 2010

Wedding Terakhir Cucu Tok Walid

Cousin's Wedding-

Kali ni nak post entry pasal wedding. Dulu ada entry pasal wedding my cousin yang second last kahwin antara cucu-cucu datuk kami, Tok Walid. So ini cousin yang last sekali kahwin. His wedding was on the 20th March 2010, kira entry ni dah basi skit la. It was held in a hall in Batu Gajah, Perak. Hall baru maha suci.

Tak sempat nak enjoy sangat our trip to Ipoh since MS kerja that Saturday and got home at around 2pm, so siap-siap jam 4pm baru bertolak and dengan site people kept on calling him all the way ke Ipoh, kami sampai dalam 6.30pm kat hotel. We stayed at Impiana Casuarina. Cantik, bersih and comfy, it's a 4-star hotel and we got promotion price thru the net. My sister's family and my parents dah sampai awal pagi. Tup tap tup tap kat reception bagai, naik bilik jam 7pm. Tapi pintu bilik pulak jam tunggu Manager on Duty datang bukak sebab housekeeping pun tak dapat bukak! Gegas sangat coz the wedding was at 8.30pm! Hap hap coz from Ipoh to Batu Gajah is about 30mins away yang mana malam jalannya gelap gelita. Tapi hasil kehebatan bawakan MS (hehe) bersama kereta kesayangannya si Tango, berdesup kami dah sampai hall tuh! Huhu. All in all, rasa macam kenduri tu kejap sangat coz sampai tepat-tepat kot. The food was fabulous!! Esoknya pagi-pagi buta jam 9am dah bertolak balik KL coz MS kena pi site tengahari!!! So seperti biasa dia dan si Tango memecut and sampai KL dalam masa 1 jam 30mins! I slept all the way. My parents slept too I think. Hehe. Gambar di bawah.


Ruzleen's Wedding-

Before that, let me also selitkan entry wedding my friend masa kat ITM Law Faculty dulu. Memang sama-sama from matriculation lagi cuma I finished slightly earlier than her. Ni kenduri Ruzleen, kat Dewan Kebudayaan Section 7 Shah Alam. Very spacious. I think it was for 1000 pax malam tu tapi ramai did not turn up jugak sebab banyak jugak meja kosong.

All in all it was a nice wedding sebab cantik jugak Ruzleen hias hall tu! The theme was yellow and I didn't realise that yellow can really make a beautiful wedding! Anyway, semoga perkahwinan kekal dunia akhirat Ruzleen! P/S: Ruzleen's one of the nicest person/friend on earth, seriously! Sorry gambar macam tunggang terbalik! Hehe.


Salam Ruzleen masa nak balik

Cantik kan yellow ni?!

Makcik mana nie?!!!
Belakang tu ada mcm gazebo cantik sgt tau!


Bersanding time

Ruzleen and hubby walking down the aisle

Penari-penari yang mengiring

Hidangan senang air kotak kan!

Bunga telur

Band tradisional, not bad

The pelamin, close up

The hall and its decoration





Impiana Casuarina, Ipoh



The hall in Batu Gajah

Pengantin berarak masuk

Ojo & wife

My nephew, Aqil Aqlan
dah besarnya nampak!
Time flies!

The cheeky looking nephew,
Airiel Mikhael!

Notty kan!!

PinkGremlin & "bestest" cousin, Amy

Mummy & Daddy to be..

The big family


 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte