Monday, April 12, 2010

Pregnancy Newsflash

Tak tau la if orang lain memang dah tau and tinggal PinkGremlin saja yang tak tau.

Saturday morning tiba-tiba kena "serangan" sakit sangat kat area butt, bukan area pinggang ya, kat tulang butt sana. Memang hazab sangat sebab nak duduk pun sakit!!! So I went to my parents' place seperti biasa and sepanjang kat sana pun masih sakit. Nak drive pun sakit coz duduk serba tak kena! I was a bit scared coz takut anything happens to the baby, mana la tau kan. So since MS balik keje lambat sangat that day, we went to my usual check up medical centre in Shah Alam esoknya sebab tak nak la pi clinic biasa, dia bukan tau sangat pasal pregnancy kan. I mean most doctors who are not O&G specialists know general aspects of pregnancy only and hence the limited advice. So, kerana sakit tulang butt itu sangat menyakitkan dan menakutkan, terus pi medical centre biasa buat check up tu.

When I told the doctor that I feel painfull somewhere near the butt and not the pinggang, she immediately asked me whether I have ever fallen before. Of course the most vivid falling moment I can never forget is jatuh main roller blade masa form 4 kot and I landed right on my butt!! So I told her pernah masa sekolah. Dia pun cakap, memang sesiapa yang pernah jatuh akan experience sakit di tulang punggung sehinggala delivery nanti. And there's no remedy except pain killers, which is of course not advisable to be taken on regular basis kan. Jadinya, jawapannya, I have to live with it!

Sumpah sakit sangat! So, it's a new discovery for me and thus, for sesiapa yang tak pernah jatuh, silalah kawal supaya tak jatuh if not akan mengalami sakit yang sangat tak selesa ini!! But then again, I think the way how you landed when you fall plays important role as in, kalau jatuh and you land on your arms misalnya, I don't think it will effect your butt kan? Jadi, most likely tak akan dapat sakit tulang punggung masa pregnant kan.

Taktaula, I'm no doctor. Anyways, take care and don't fall!! Hehe

6 comments:

  1. pink, siannye.. xpela ek baby punya pasal tahan je la.. ermm medication doc xde bg ubat ke? well, me pon ada skt kt area punggung tp skt yg biasa rasa mcm tulang pinggul tu nk mengembang.. other than dat xdelaa..

    xpela pink, berkat skt tu nanti ganjarannya besar kan..

    ReplyDelete
  2. cakap pasal jatuh ni kau taula aku kan asyik nak terpelot je, tapi nasib so far aku tak pernah jatuh terduduk lagi. anyway thank god nothing serious.

    ReplyDelete
  3. Tu la, kena tahan je la. Doc bagi pain killer je tapi amik bila tak tahan je dia kata. So far i tak amik lagi pun sbb boleh tahan lagi and tak mau biasakan amik pain killer.

    Tu la, baby punya pasal kena la tahan kan..Hehe.

    Doc kata yang sakit pinggang biasa tuh akan dtg bila 6 or 7 months pregnant nanti pulak..Adakah double pain punggung & pinggang nanti Huhu

    ReplyDelete
  4. KNa,

    Haha, kau kan ratu jatuh...Hehe..Ya, nasib takde apa..Huhu

    ReplyDelete
  5. eda.... saya penah jatuh masa kat U dulu.. yup! mmg terduduk.... nanti bila dah 7 mths mmg akan lg sakit dgn perut yg dah membesar.... but it's very nice feeling n experience.....

    kena sabar sket ye...

    banyakkan rehat.... kalau letih2 tu baring la

    Mona

    ReplyDelete
  6. Mona,

    Seramla dgr nanti lagi sakit. Kita baru je dah rasa ok, dah tak sakit mcm hari tuh..

    How's your baby?

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte