Friday, October 22, 2010

Baby Oh Baby & Pantang

Hi, sudah lama tak bersiaran. Al maklumlah sedang dalam confinement kan, macam-macam nak dibuat. Breastfeeding alone takes up a lot of time. Sekarang dah hari yang ke 19 berpantang. It will be over soon. Cepatla, tak tahan nak keluar pi shopping malls. I am so a mall person. Hazab rasanya tak dapat pi shopping malls.

Hidup berpantang sangatlah membosankan tatkala makan kena pantang, pergerakan pantang, semualah pantang, tapi syukur la makanan masa pantang PinkGremlin masih ok, my mum and MIL masak berselera jugak la nak makan. So far dah makan fried rice (anchovies and blackpepper saja rencahnya), nuggets and McD porridge. Ribena hari-hari pun minum. Makanan pantang lain masih masakan orang pantang tapi tak la strict macam setengah-setengah orang. Cuma air tak sejuk memang menyeksa jiwa ni. I am so an ice person. Gassy drink bilakah akan ku dapat teguk? Huk huk.

Confinement kat rumah sendiri sebab ambil confinement lady (CL) tapi after 5 days tengok-tengok orang tua tu tak tau apa-apa pasal beranak caesarean! Ada ke nak urut and tungku cara normal delivery kat perut orang caesarean, jaga baby pun ala kadar, memang tak pernah tidur siang masa CL ni ada sebab tak confident langsung dia dengan baby! Ended up, we sent her back on the 5th day. Rugi duit betul! So sekarang MS tak kasi amik new CL sebab takut kejadian lama berulang balik. So now my mum and MIL gilir jaga plus amik tukang urut saja. So far dah urut 3 kali. Considering taking a new one sebab mahal sangat yang ni. RM350 for 3 days. Urut sahaja, tak ada tungku or mandi herba! Memang sedap dia urut tapi too expensive rasanya. Sesiapa ada nak recommend tukang urut best?

Kisah bersalin pulak, jadi caesarean becoz my baby breech masa the 38th week check up so doctor tak nak ada further complication so terus buat elective surgery. The weekly check up tu was on the Saturday, the 2nd October. Before ni pun doctor dah warning yang I might have to go for caesarean sebab kan ketinggian yang less 150cm and my shoe size adalah 3 or 4 depending on the brand. These are the factors to be considred. So memang dah happy sebab orang ni memang takut nak beranak normal and rasa contraction. Tup tup on the 2nd Oct doctor scan and the baby was in a breech position. Terus doctor scheduled surgery the next day! Terkejut sangat sebab ingat doctor bagi a few days ke, rupanya esok tu jugak.

Overall experience bersalin caesarean, I can definitely go thru it again. So bagaimana rasa contraction, I do not know. Hehe. By the way, my fwen Fiza also  delivered her baby boy on the same day via caesarean at the same hospital, dia first in line, lepas tu my turn in the OT. Apa-apa pun, alhamdulillah semua dah selamat and our baby boy is healthy.

Inilah dia, again, our newborn-
Syed Thaqif Shah bin Syed Mohd Mahathir Shah




About 2 hours after delivery.
People said he looked just like me.


All washed up.


Home sweet home on the 3rd day.


In his baby cot, accompanied by "elly".
Hehe bedsheet gambar elephants.



Happy dia sleep macam superman.


Today...


After feeding, macam keletihan
sebab lahap sangat minum ya?


Provided by Hospital Umra as samples.
I beleive it is yummy as Thaqif likes it.
Dah siap mix and sealed in this bottle.
Bila nak guna just bukak and insert teat
or like us, we pour it into the bottle.
Easy peasy! Wonder how much it costs..


His bottle.
We decided to use Breastflow to prevent
Thaqif from getting confused with the real teats.
This bottle is one of the products that was created to
imitate real boobies. Hehe.

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte