Saturday, November 6, 2010

Thaqif and Walid + Breastfeeding

Hello, lama tak ada entry kan. Kita ingat pantang banyak free time because you are not at work, but no, you are dead wrong! There are so many things to be done. Panjang berjela list benda nak buat if I were to list down.

Cakap pasal pantang, I have like a week plus to go, yay! Tak sabarnya nak keluar dan menghirup udara luar! Ok cakap pasal pantang lagi, antara `kerja' yang asyik kena buat ialah breastfeeding. As for me, I breastfeed Thaqif and ada jugak campur formula. Tak dapat nak exclusively breastfeed sebab my production tak sebanyak yang boleh exclusive. Tapi semakin hari semakin kurang bagi formula, sekarang bagi bila nipples dah sore tak boleh tahan and sebab tak pump lagi, so takada la stock, memang direct feeding. So bila keadaan macam ni baru la bagi formula.

Alhamdulillah lagi kerap breastfeed Thaqif, lebih banyak milk production rasanya. And PinkGremlin ni amalkan makan kurma, minum air longan kering, lobak putih and makan kuchai. Tak tahu la if amalan ni menolong tapi rasanya memang milk production seperti meningkat sedikit demi sedikit.

Cerita pasal increasing the production of one's breast milk, ada banyak petua amalan pemakanan, tapi yang dapat dari antenatal class at KPJ Selangor adalah seperti berikut:
1. Ulam pucuk pegaga
2. Lobak putih
3. Jantung pisang
4. Kuchai
5. Kobis
6. Kacang hitam + ayam + red dates soup
7. Air red dates
8. Bijan hitan (bubur/kueh)
9. Ikan mau yau, kurau@mayong
10. Air rebusan biji halba
11. Ikan yu (soup/curry)
12. Murungay leaf

Banyak lagi kalau ikutkan petua orang-orang tua, tapi ini yang diketahui PinkGremlin la. Tapi baru-baru ni, after a friend of mine tried the pill and the result was good, I decided to follow suit and asked for the presciption from my doctor. This pill is regularly used to stimulate the production of breast milk. Ramai ibu yang ambil anak angkat ambil pill ni untuk susukan anak angkat. So far, I have taken the pill for a few days and my breasts feel heavy! Although my fwen was luckier as her breast milk is flowing out like a fountain, tapi syukurla PinkGremlin punya bertambah juga. The pill is called Moridone. Jadi sesiapa yang mahu mencuba, can get it from your doctor.

And perkembangan Thaqif, dia kuat muak, lepas breastfeed mesti nak muak even after dah burp and tegakkan kan dia lama. Doctor kata normal. Ya la, if muak sikit setitik dua normal la, I have read on that tapi ni banyak juga. Hmmm....macam mana nak hantar kat babysitter, siapa yang sanggup tunggu 30 to 45 minutes untuk burp and tegakkan dia! Risau kalau tak dia muak masa tidur, kalau tertelan balik sebab tak ada orang angkat dia how??? Harapla dia tak muak lagi.

Ah, picture for this entry is Thaqif dengan walid dia. Tengokla sedapnya dia sleep tak bergerak-gerak atas walid dia!


2 comments:

  1. Eda... kalau pill tu ikut org..... kite ambik tp side effect dia fenin2 lalat la kepala....

    apa kata try oat... for me, it's work!

    -mona-

    ReplyDelete
  2. Mona,
    Dulu officemate kita amik pill pun dia pening2 sgt, tapi kita dah lupa. Dua hari kebelakangan ni kita pening skit, ingat tak cukup tido, bila Mona comment ni baru kita teringat!

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte