Friday, December 31, 2010

Kisah Nursing

Lamanya tak update blog. Apa pun kali ni kembali dengan kisah berkaitan anak la jugak, al maklumlah PinkGremlin ni first time mommy, ni la kaedahnya bila update blog. Hehe.

Kali ni nak cerita pasal nursing. Firstly, it's about nursing rooms kat shopping malls. Or some calls it as baby's room or even mother's room. Whatever name it is labelled as, yang pasti for mommy and baby. And I wish to say that these rooms are very convenient for mommies! Sangat la menolong, from changing diapers, breastfeeding and even rocking your baby to sleep. Boleh katakan most of the shopping malls provide nursing rooms. Yang pasti JJ memang ada nursing room.

A short review on the very little nursing rooms that I have been to. Kalau nursing room kat JJ, I noticed that they even have an individual room for not just mommies to breastfeed tapi untuk tidurkan and rehatkan baby coz they have a baby cot in each room. Tapi tahap kebersihan baby cot tidaklah diketahui ya. Overall JJ punya nursing room yang ada that individual room, diaper changing tops, bathrooms for babies, air panas and all, I will give hmm 3 star la kot sebab tak begitu memuaskan dari segi kebersihan tapi facilities yang ada memuaskan. Sunway Pyramid punya nursing room quite ok tapi kecik sikit la kot tapi ada individual room to breastfeed, play area for toddlers, air panas and baby bath liquid and diaper changing top. Tahap kebersihan boleh tahan, I rate it as 4 star. And so far yang paling memuaskan ialah Subang Parade punya mother's room! It is so clean, ceria and besar. Ada individual rooms to breastfeed, toilet, play area for toddler, diaper changing tops and air panas. Memang 5 star. Hehe. Mari lihat gambar.




Mother's Room at Subang Parade




Anak yang happy


Baby's Room at Sunway Pyramid



Ok, on a related topic, breastfeeding in public area is made easy by the invention of nursing covers/poncho. I am a fan of this product! Sangatlah menyenangkan. I bought my nursing poncho at Fabulous Mom. Sangat senang, terus sarung and my baby does not complain, he is ok sucking away under the poncho.



Kat Sunway Pyramid.
Nampak kah kaki kenit yang terkeluar itu? Hehe

Lagi satu, ah PinkGremlin sangatlah happy bila pulang ke office dan first day pump kat office dapat 11 oz from 2 sessions, pagi jam 11.30am and petang jam 4.15pm. Am dapat 7 oz and pm dapat 4 oz. Sangat terkejut sebab selama ni pump asyik dapat 20ml to 2.5 oz je. Selalunya 1 oz and that was done in tandem masa bf baby, yang mana sepatutnya hasil ialah meriah. I dunno if it was because I used manual pump before (I borrowed my sister's Avent) and am using Medele Mini E now. May be, may be not.

Tapi memang banyak sangat usaha dah buat nak tambahkan hasil  milk. Macam-macam dah makan. Currently I am taking full cream milk, kurma and not to be missed, chocolate. Saya sangat hantu chocolate sekarang. Mesti makan setiap hari, kalau tak makan rasa sedih. Haha. Tak tau la if chocolate works for me in producing more milk. Tapi, apa-apa pun syukur alhamdulillah sebab memang niat PinkGremlin tergila-gila nak bf baby. Siang malam doa bagi milk banyak and tak pernah putus asa walau mula-mula production kurang and some people keep on saying saya tak banyak susu. Walau sedih sangat bila orang cakap macam tu, I was so determined (still am) untuk bf baby, setakat tambah formula sikit kadang-kadang I don't mind tapi makanan ruji baby harusla my milk and not formula.

Entah lah, berkat my determination agaknya, Allah kabulkan permohonan saya. Sekarang alhamdulillah I can get about 10 to 12 oz from 2 sessions kat office (kalau rajin balik rumah pump sekali lagi malam, dapat dalam 2 to 3 oz), so daily pumping plus stock ebm yang dah buat before balik keje (I managed to get 50 oz, alhamdulillah walau pump sekali 1 oz ke 2 oz je masa tu) I now can provide 5 X 3 oz untuk Thaqif everyday, alhamdulillah. Thaqif minum dalam 15 to 18 oz while I am away at work. Mudah-mudahan milk saya makin bertambah and berterusan dapat provide milk for Thaqif.

TO THOSE YANG KURANG PRODUCTION, KEEP ON BF, PUMPING AND IT IS A MIND GAME, SO SET YOUR MIND RIGHT, BROWSE THE INTERNET AND READ UP ON BF, BACA BLOG2 ORANG LAIN UNTUK KUATKAN SEMANGAT AND PALING PENTING, YOUR DETERMINATION! JANGAN LUPA DOA SENTIASA PADA ALLAH, DIA MAHA MENDENGAR. JANGAN AMBIL PUSING CAKAP2 ORANG SEKELILING YANG KATA MILK AWAK KURANG. MILK ADA, YANG PENTING IS YOUR MIND. JANGAN SEKALI-KALI PUTUS ASA, INSYAALLAH. IT HAPPENED TO ME.  May be orang rasa production saya setakat 10 ke 13 oz daily adalah sikit tapi untuk orang yang production 1 ke 3 oz daily pada mulanya, dapat up to 13 oz sekarang adalah sangat menakjubkan!


EBM first day back at work


EBM second day back at work


My Medela Mini E, I am happy with it tho'
it is highly noisy! Hehe

Lastly, since breastmilk is the best in the whole wide world, keep on breastfeeding no matter what people say. Some do not have the privilege of knowing how good breastmilk is for babies, so it is our job to educate them, insyaallah Allah permudahkan jalan. Ramai juga yang menganggap breastmilk tak mengenyangkan baby, but the truth is breastmilk bukan sahaja mengenyangkan baby, ia memberi nutrients yang terbaik dan mencukupi dan berubah mengikut umur dan keperluan baby sedangkan formula berbeza. Yang menampakkan formula mengenyangkan baby adalah sebab dia lambat dihadamkan so baby tahan lebih lama sedangkan breastmilk senang dan cepat dihadamkan jadi nampak macam baby banyak and cepat nak minum balik. apa-apa pun kita pulang balik pada logic and reason behind the existance of breastmilk. Tanya diri kenapa Allah ciptakan dan wujudkan breastmilk...Renungkanlah..



No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte