Wednesday, December 28, 2011

Tuesday, December 27, 2011

First Trip To The Barber's Shop

Du di du di du..

Masih tak tau apa berlaku..
Duduk atas walid saja..

Tengok depan walid cakap..

Eerrmm apa ni...

Nangis..

Nangis lagi..

Nangis lagi kuat..

Masih tak habis nangis..

Lepas dah potong rambut, ke Sunway
Pyramid, mandi di Baby Room (hehe) bagi
hilang rambut-rambut..

Pulih seperti sediakala,
rambang mata di Popular, habis
ditolaknya semua bottles tu
akibat geram! Nasib tak jatuh semua
keluar dari rak tu!

Thursday, December 22, 2011

Journey of Perfumes

 I started using perfume when I was in form one. At that time, Dewberry Perfume Oil by Body Shop was the favourite perfume in my school. Everybody was using it. I still remember that perfume was prohibited during school hours, we still used it nevertheless!! Hehe.

Lepas tu, through out the school years memang guna Body Shop la sebab tu yang tengah popular and affordable kan. This Body Shop Perfume Oil line yang saya pernah guna ialah Dewberry, White Musk, Fuzzy Peach, Ananya, Oceanus and Strawberry.


The Body Shop Perfume Oil

Lepas tu bila time uni years baru la "berduit" and start pakai the "real" perfume. Yang ingat yang pernah pakai that time adalah Sunflower by Elizabeth Arden dengan For My Spirit by Esprit. And rasanya ada jugak "tersesat" pakai Oceanus by Body Shop, tapi sekejap je sebab bau dia overwhelming sangat.


Yang ni harum and
sweet smelling

 My all time favourite!
It has fruity smell,
tapi sekarang dah
stop production


Semerbak dan menusuk,
buat pening kepala je Oceanus ni!

Then towards the end of uni years and dah start chambering kot, lupa dah, I started to use Flower by Kenzo, sangat harum and kena dengan saya. It lingers for several hours, sampai balik rumah masih ada bau dia! I like it, but at times it can be a bit overpowering. Then dah start kerja ada try a few other perfumes like Connect For Her by Esprit, Green Tea by Elizabeth Arden, Island Kiss by Escada, 212 by Carolina Herrera, CKIn2U by Calvin Klein and Happy by Clinique dengan Happy Heart by Clinique.

Yang berulang kali beli ialah Flower by Kenzo and Happy Heart by Clinique. Hantaran kahwin pun set Happy Heart by Clinique. Sampaila sekarang latest pakai Happy by Clinique sebab macam rasa boring dengan Happy Heart tapi sekarang menyesal and bazirkan penggunaan Happy supaya cepat habis. The smell does not stay long on my skin! Tak bestla. 









 
Ok, saya ni jenis tudung juga harus pakai perfume, bukan body saja hehe. Tapi rasa sayang sangat nak spray body perfume pada tudung hehe takut cepat sangat habis, so what I always do is buy a seperate perfume for tudung, of course cheaper la dari body perfume. Tapi kadang tak peduli jugak, spray sekali tudung dengan body perfume. Tapi antara perfume tudung yang biasa saya guna ialah Apple Blossom by Body Shop (suka, wangi and segar je), Vanilla by Body Shop and Zinzibar by Body Shop (yang ni ada jugak pakai kat body bila terasa nak pakai perfume kat rumah hehe). Before that pernah try Green Tea by Elianto tapi macam dah stop production saja. Time sekarang sebab gegas nak habiskan Happy by Clinique, dengan tudung-tudung sekali spray kan si Happy tu. Hehe. Masih tak habis!

 



Kat mana you all prefer beli perfume? Kat kedai-kedai macam perfume shop like The Perfume Shop and kedai macam Sasa ke or dalam anchor tenant shop dalam sesuatu mall macam JJ, Metrojaya, Tangs etc. ke or warehouse sale ke? Macam saya, semua pun pernah, dari perfume shop, anchor tenant shop sampai ke warehouse sale.

Yang saya perasan if beli kat perfume shop kadang-kadang production date dia dah lama tapi kat anchor tenant shop pun kadang sama. Ini terikut style MS la ni, dia kalau beli perfume he will check the production date. Let's say now is Dec 2011 kan, he will not buy a perfume with production date nya is anything before Jan 2011. Langsung saya pun terikut style tu.

Anyway, kalau beli kat perfume shop, it is always cheaper. Ada yang kata perfume tu dah "dicampur air". Hehe, macam mana tu? Kalau beli kat warehouse sale, lagila berganda murah tapi tak boleh la nak dapat the latest perfume, semua old stock, old model. But they are cheap la. Very cheap like kalau biasa jual RM250, boleh dapat dalam RM110 ke. Very cheap kan. Dulu-dulu selalu pergi perfume warehouse sale kat Wisma Hamodal USJ or Dewan 3K USJ or some hotels in PJ area. Sekarang macam  dah bertahun tak ada pun!

Macamana pemakaian perfume you all? Yang saya baca is perempuan sesuai spray di leher, chest, lipatan siku/lengan dan di peha. Memang betul, ia lebih tahan lama. Macamana pulak dengan koleksi? You all jenis pakai dua tiga perfume at the same time? Dulu saya ada buat macam tu tapi since hayat perfume tak begitu lama once it is opened, saya hanya pakai one at a time, kalau tak berjanggut nak habiskan if I use dua perfume serentak. Sedar-sedar bau dia dah "lari". Hehe.

Okla, itu cerita saya pasal perfume. Apa cerita anda tentang perfume?

Wednesday, December 21, 2011

Thumbs Up To Perodua Service Centre USJ

Previously, I owned a Proton Savvy for about 5 years before I eventually managed to change it to Perodua MyVi. I have had only minimal experience in relation to car service centres as I only sent to Proton Service Centre at Glenmarie previously. Other than that, I would not know how other service centres are like.

Two weeks ago, my MyVi was hit by some lunatic from the back. Why would I call this guy a lunatic because he appeared to be like some sort of a klutz. Very clumsy looking, he hit my car twice, and it was in a traffic jam! Anyway, we got his contact number and all and when MS eventually contacted him after Perodua issued us a quotation, he said it is way too expensive and that it was a minor hit, mind you that though it may look like a small  dent, it was at a difficult part to "ketuk", basically it needs to be replaced with a new part. After he said "mahalnya", he quickly said "ah sorry wrong number" and hang up the phone. Orang aneh and gila kan? Apa maksud wrong number setelah dia berbual macam biasa pasal accient tu hah!?

Luckily and intentionally, we had lodged a police report within 24 hours after the accident so we are claiming from his insurance and that he will be summoned soon :).

Anyway, the other day, we went to Perodua Service Centre in USJ to get all the papers done before my MyVi can go in for the repair. I had a rather comfortable time at the place that I want to give two thumbs up to Perodua Service Centre in USJ as I find their premises very spacious, clean, nice, cosy and kid's friendly. They have four large sections filled with sofas and coffee tables, Ogawa massage chairs, eating corner (with free brekkie) and an in-house playland! How wonderful! I sure hope that other service centres are the same. If not, they should follow USJ's Perodua Service Centre's footsteps. Anyway, here are some photos of the place.







Menjerit sakan bila nak ambil dia
keluar from the playland!


Somehow, some way, when I let him loose,
he managed to go and tracked down
the playland area all by himself!

Monday, December 19, 2011

More Ideas For Toddler's Homemade Food

Sudah lama tak update pasal makanan Thaqif kan? Hehe. Sebenarnya sebab ketandusan idea, until..

THIS!

Magazine Rasa Jan 2012 &
Compilation resepi dari PaMa;
Selera Sayangku

After a cook's block (haha, selalu orang sebut writer's block) for quite sometime, after searching high and low for any recipe book for toddler with no salt rule (jangan mimpi nak jumpa buku tu ya), I finally settled on Selera Sayangku. Though I think it is meant for toddlers above 3 years old, this book appeals me. So after telling myself that I will just alter the recipe when it comes to salt, I grabbed the book for RM19.90 only!

Yang magazine Rasa for January 2012 tu, my friend informed me about it. It has got about 100 recipes for baby and toddlers tapi tak la best sangat sebab dia more kepada school goers, but I can always keep it for future use.

Dalam Selera Sayangku, ada banyak cute recipes. Erkk apa maksud cute recipes, ntah. Just that I think they are cute. So far I tried Roti John Mini and Spagethi Bolognese.


Roti John Mini

Roti John Mini was a big hit for Thaqif. Suka betul nampaknya. Resepi dia mudah je, tu pun dah di olah sikit.

Bahan-bahan:
Bun/roti hotdog
Isi daging/ayam
Telur
Susu
Bawang
Lada sulah/putih
Unsalted butter/olive oil

Cara-cara:
Gaulkan telur, isi daging/ayam, bawang dan telur
Panaskan unsalted butter/olive oil dalam frying pan
Spreadkan campuran tadi atas roti hotdog, telangkupkan untuk masak
Balik-balikkan kedua-dua belah roti

Selamat mencuba! Nanti saya postkan pulak resepi Spagethi Carbonara, pun yummy.

Thursday, December 15, 2011

14 Months ++

Hi, lama sudah tidak bersiaran. Busy di office and kat rumah pulak susah nak update through Ipad sebab nak upload gambar tak mampu akibat ianya tak support bluetooth. Leceh. Anyway, I've been meaning to blog about Thaqif's first birthday party, tapi later la ya.

Dah lama rasanya tak put down my toddler's milestones. Nanti bila in future nak dikenang-kenang kan ada catatannya. Hehe. At 14 months ++, Thaqif is pretty much a "big boy" already. Banyak yang mencuit hati kami husband and wife hehe. Some of aksi-aksi yang mommy ni ingat yang dia dah boleh since 11 or 12 months rasanya (maybe some earlier, tengok tak ingat sebab tak jot down hehe) are:

1. Sudah pandai bergoyang-goyang macam lalang apabila dengar zikir di TV
2. Sudah pandai "baca doa" dan mengaminkan doa sebelum makan
3. Sudah pandai "solat" atas sejadah - hakikatnya solat dia ialah duduk atas sejadah and bertakbir dan sujud, hehe. Tapi dia memang faham kalau ditanya "sudah solat?"
4. Sudah pandai brush his teeth - I bought him a toothbrush yang ada three in one pack, it goes by ages/number of teeth you have and ada bell dalam dia, bila brush berbunyi-bunyi, tu yang dia suka kot hehe
5. Kerap mimic or ikut apa yang kita sebut even masa breastfeed, mouth full tapi masih nak mimic!
6. Sudah gerak-gerak badan untuk dance apabila dengar lagu
7. Sudah faham percakapan atau arahan kita contohnya bila diminta kemas toys atau letak barang dalam sesuatu tempat, cuma dia nak buat ke tidak sahaja, selalu dia mengelat walau dia tau apa yang kita arahkan tu, terus dia meluru je ke mana-mana! Hehe
8. Sudah mula indicate nak buka baju sendiri
9. Sudah pandai cakap "nak tek" whenever he wants to breastfeed. He decides when he wants it, no such things as mommy has to prompt him, not anymore
10. Sudah pandai point ke arah chest mommy dan selak baju untuk breastfeed
11. Masih mampu sebut "nak tek" bila ditanya "nak apa" walau sedang groggy sebab bangun tidur untuk breastfeed atau dalam tangisan nak breastfeed
12. Sudah ada gaya  macam faham apa yang ditonton di TV  (macam khusyuk pun ya)- hai susah nak bendung dia dari tengok TV kerana bukan kita menjaga dia 24 jam huhu
13. Lari jauh-jauh dari benda yang "berbulu" macam bathroom mat berbulu, teddy bear, kulit rambutan
14. Sudah pandai comb his own hair
15. Suka punggahkan balik baju yang telah elok dilipat/susun, kumbah dari basket and campak satu-satu ke lantai (cheeky cheeky Thaqif)
16. Sudah tunjuk "boyish" nya, suka serang and "hempap" cousin dia, walid dia seolah-olah main wrestling or something like that
17. Pernah sekali dia tengah duduk di sofa, kejap saja mommy ni ke kitchen, tengok-tengok dia tengah beraksi riding a bike atas armrest sofa tu!
18. Terbaru, he surprised me by suddenly and out of nowhere cupping my face and staring at me intensely in the eyes, before kissing me! Terkejut dengan aksi tu!
19. Time mandi selalu dia berdiri pegang (tak pegang pun hehe) wall, sebabkan tap tu setinggi dia, dia selalu buat aksi drink from the tap! Terkejut sangat masa first time nampak!
20. Kadang-kadang "nyanyi" la la la sorang-sorang
21. Sakan beraksi kalau bergambar dengan his cousins
22. Sudah pandai mintak diletakkan lotion/powder kat tangan untuk dia sapu ke badan dia
23. Sudah pandai flying kiss
24. Sudah pandai datang and kiss cheek if we point to our cheek, kalau dulu kita cakap "kiss mommy" or "sayang mommy" dia kiss, sekarang tunjuk saja cheek sudah boleh
25. Rajin "baca" buku masa duduk dalam carseat dia (kalau mommy nya dah pening  dah)
26. Sudah master salam cium tangan dan kiss cheek atuk, nenek, etc. bila sampai dan sebelum balik

Ah itulah antara yang ingat, apa-apa pun memang selalu terhibur tengok aksi-aksi dan gelagat dia sejak dah "big boy" ni.

Okla, till we meet in the next entry. Chow.

Monday, November 21, 2011

Thaqif Shah's Here and There

This post is actually for my records on Thaqif's first walk. Hehe. Alhamdulillah, finally he is able to walk on 18.11.2011, about 13 months ++. He did not show progressive steps. He was able to take baby steps when he turned one tak silapnya (tengok dah lupa) and he actually seldom take baby steps. On 12.11.2011 I put on his shoes and brought him to "walk" at Subang Parade. Memang kelam kelibut cara jalannya. Hehe. Esoknya on Sunday 13.11.2011 pulak, MS and I got him to walk (aided of course) kat One Utama.

On 17.11.2011, I came back from office and discovered that he showed so much interest in taking many baby steps (almost walking), refused to crawl. My in laws said he had been doing that the whole day. Esoknya on 18.11.2011 when I reached my in law's place, ta-da he walked and walked and walked by himself, tak merangkak langsung sepanjangan tu sampai lenjun basah baju sebab jalan tak henti hehe. And from thereon, he can really walk dah. Yay!

These are his pictures, not walking, just his pictures out and about, here and there doing something.. :)




Riding his toy car at nenek's house


Mom's Milk Is The Best :)
Of course and without doubt :)
 
Walk about at OU


His current fav!

Playing slide at paed's clinic

Climbing around at Pizza Hut on his
first birthday (nite)

Keadaan geram main party pack

Imam Kenit

Reading, to kill the time at Quicksilver's
outlet while waiting for walid,
lamanya walid pilih baju!
 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte