Friday, February 4, 2011

Cabaran Membawa Baby Guna Car Seat

Hello. Entry hari ni lebih kepada nak bertanya dari bercerita.

Sesiapa yang ada baby below 1 year, I think most of us mommies akan hadapi this common problem. Problem bila bawa baby dalam kereta letak dia dalam car seat while the mommies drive.

I have had varoius experiences membawa Thaqif dalam car seat. Dari dia menangis, menjerit, melalak-lalak, mengomplen, gelak-gelak, hilang suara sebab nangis lama sangat, berpusing macam nak terjun dari car seat, mengamuk sakan, hah semua dah rasa! Hazab betul!

Yang paling letih ialah walaupun it is a short journey like 10 minutes pun kena "pit stop" sebab Thaqif dah ngamuk sakan nak breastfeed! Yang paling tak tahan and tak boleh lupa ada sekali tu I had to pull over and pit stop di Petronas yang seminit jauhnya dari my house! Semua sebab sikecik tu dah ngamuk sakan and nangis sampai hilang suara. Tak guna pujuk, tak guna sembang, apa pun tak jalan dah so terpaksa jugakla mommy ni pit stop.

Dulu-dulu, PinkGremlin ni selalu try umpan Thaqif dengan pacifier bila dia start "ek ek ek". Kadang-kadang menjadi tapi generally nya tak menjadi sebab Thaqif bukan baby yang guna pacifier. So lepas pada tu selalunya tawakal sambil bersembang-sembang dengan dia. Tapi kalau dia tak nak, tak nak jugak. Kira ikut nasib la. Jadi, perjalanan bawa Thaqif dalam car seat sangatlah digeruni tapi nak tak nak ada masa I have to.

Tadi tiba-tiba ternampak toy Thaqif yang boleh gantung, actually untuk stroller, try gantung kat seat belt yang mengadap Thaqif bila letak dalam car seat. Aha! Journey pergi and balik yang 10 minutes tu sangatla senang sebab Thaqif leka main dengan toy tu....GUNA KAKI dia! Hebat tak hebat anak aku!

Nak tanya tips/experience korang yang lain macam mana? Ada cara senang nak leka kan baby masa duduk dalam car seat dia?

Eh, apa mommy letak makhluk ni?

Uh uh, concerntrate nak grab makhluk tu..

Aha! Chap! Dah dapat tangkap dengan kaki!
Hebatkan Thaqif mommy!

5 comments:

  1. hehe me letak satu musical rattle kat atas.. so die cam leka dengar music sometimes tido terus hikhik takat ni ar-rayyan tak penah la nages melalak dalam car seat while i am drive

    ReplyDelete
  2. Juelee,
    Nampaknya kita kenala jugak cari musical rattle sbb ada music mmg lebih melekakan kan!!

    ReplyDelete
  3. mmg mencabar eda...

    masa hakimi dulu pu tak mau dok dlm car seat sampai umur 3 bulan je...

    hannah ok.... sampai 2 tahun lebih dok dlm car seat...

    yg no.3 ni.... ish.... mmg tension.... kalau hubby pi outstation mmg la dia tak dok diam.... siap berdiri..... pegang2 air cond... tarik ambi pur.... tp dkt je nursery dgn rumah.... dlm area taman je.... tak sampai 1 km.... so ok la.... bwk mcm siput....

    masa balik pulak skrg ni saya dah jadi multi tasking driver... drive sambil breastfeed dia.... sbb balik je dia tertunggu2 nak nenen.. so lg mudah... tp ni dlm kawasan taman.... boleh la buat mcm tu...

    -mona-

    ReplyDelete
  4. I punyer petua la kan.. slalu2 la ckp ngan baby. Bagitau dia kenapa kena stay dalam carseat. Tapi depend pada baby la. Ader nak duduk diam.. ader yang x mau. My baby memang boleh stay dalam carseat berjam2 lama :p

    ReplyDelete
  5. Mona,
    Hebat sungguh multi tasking iaitu BF sambil drive! Hehe

    MyRule,
    Bestnya la baby u suka duk dlm car seat lama2, senang la u kan :)

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte