Wednesday, February 9, 2011

Routine Harian Berkaitan Breastfeeding

Setiap hari, inilah my routine lepas pick up Thaqif from my MIL's place (dulu kat babysitter tapi now no more). Penat memang penat sebab sampai rumah jam 9 macam tu sebab biasanya dinner sekali kat rumah MIL. And in between buat kerja, Thaqif nak minum jugak and sambil tu nak pump jugak. Tapi untuk menjayakan my breastfeeding journey for Thaqif, I am willing to continue doing this for as long as it takes.

 Sampai rumah terus masukkan EBM dari cooler
bag ke fridge

 I prefer to give Thaqif as much fresh EBM
as possible so kadang-kadang tak rotate pun
frozen EBM. Bila rotate, I will replace the
same amount of fresh EBM with the frozen
EBM taken. Untuk thaw dia, I put it in
a container containing air paip and masuk
semula dalam fridge

 Setelah dibasuh, bottles dipodok
dalam container ni dulu

 Terus sterilise 5 feeding bottles dulu
untuk siap-siap letak EBM dalam feeding bottles
to be stored in the fridge

 Siap-siap susun other parts dalam another
steriliser so that Subuh boleh terus masuk
air and push the On button

 Dah siap transfer EBM from storage bottles
ke feeding bottles, terus simpan dalam
fridge. Biasanya bottles 1, 4 & 5 ialah
fresh EBM while bottles 2 & 3 ialah frozen
 EBM. Reason being, pagi-pagi biar Thaqif
minum fresh EBM sebab dia ada history
menolak EBM in bottle pagi-pagi masa
dulu la. Bottles 4 & 5 in case Thaqif tak
sentuh pun, I can still keep the fresh EBM
for tomorrow

 Senangkan kerja babysitter/MIL, the sterilised
teats n caps are readily assembeled, jadinya
tinggal nak pasang je bila EBM dah dipanaskan.
I keep these dalam container yang telah dicurahkan
dengan boiled water masak masa Subuh

Ready to go!

I try to ease the burden of my MIL (or even babysitter masa dulu) sebab mereka dah sanggup jaga and accept EBM, so saya cari banyak info dari other bloggers on how to make it easy for caretakers to handle our EBM.

Selain tu, PinkGremlin pun letak a note dekat basket isi barang-barang peminuman Thaqif. Note tu is a brief info and guide on how to handle EBM termasuklah cara penyimpanan sebelum minum, cara pemanasan EBM, daya tahan EBM lepas dipanaskan dan yang berkaitan kerana PinkGremlin ni jenis rasa "bersalah" nak terangkan panjang lebar pada caretaker macam mana handle EBM walau sepatutnya I should do that. Rasa macam "mengarah" pulak and takut caretaker rasa intimidated seolah-olah mereka tak reti handle EBM walau pada hakikatnya ada babysitter yang tak tau sepenuhnya macam mana nak handle EBM.

OK. Satu wishlist PinkGremlin for the time being ialah:-



The Mebby Double Sterilizer & Dryer has two functions: sterilising and drying. It has an LCD display. By pressing “Sterilize” the appliance will start sterilising; by pressing “Sterilize/Dry” the appliance will start sterilising and automatically will start drying; by pressing “Dry” the appliance will dry only. At the end of each cycle, the appliance makes a beep alert sound 8 times.

Once your chosen procedure is completed, the steriliser will start to automatically count down for 12 hours. If it is still plugged into the mains at the end of this time and another cycle has not started, it will alert you to start another cycle.

This system is to help guarantee the health and safety of your baby. Large capacity: holds up to 6 baby bottles and accessories.

Rata-rata online store jual at discounted price RM340 macam tu dari normal price is RM388. Ada satu online store jual RM290! Tapi bukan tak nak beli, dah ada 2 steriliser rasa macam kejinya kalau beli lagi satu macam tamak haloba saja. Unless ada orang bagi present! Hehe.. Bestnya kalau dapat. Ada dryer tu yang best and this steriliser holds up to 12 hours. Yang mine, it keeps the bottles sterilised up to 6 hours je kalau tak keluarkan dari steriliser tu la.

Hah, ada satu persoalan pasal keringkan the sterilised bottles. How do you do that? I mean lepas sterilise simpan mana untuk keringkan? Drying rack ke? Nanti dia tak terexpose ke? Mintak tolong bagi pendapat/tunjuk ajar. PinkGremlin google dapat ni:-
 
There’s no need to remove the sterilised feed equipment from the steriliser until you need to make a feed. Keeping the bottles in the steriliser with the lid closed will keep them sterilised.

When you need to make a feed, clean and disinfect the work surface you're going to use. Then wash and dry your hands. Take a sterilised bottle from the steriliser and put it on the clean surface. Use sterilised tongs to place the teat, lid, retaining ring and cap out ready, preferably on the upturned lid of the steriliser.

Make sure you don’t leave the sterilised empty bottles out for long, as they will quickly lose their sterility. This is not usually a problem when sterilisers have built-in storage facilities and bottles can be removed when required. If you can’t do this, re-sterilise any equipment that you’ve taken out and haven’t used straight away.

Maksud dia macam tak perlu keringkan?



8 comments:

  1. wow steriliser + dryer! melelehkan air liur nih. kite pon rase mcm was2 je nk guna botol lps sterilise dgn dot dot air melekat kat dinding tu ha. lagi2 nk tuang terus susu dlm tu. biasenye kite keringkan/ anginkan tp bile baca balik fact tu, ter was was plak dok biarkan botol tu kering kat open air uguguguu. then how how how? hmm

    ReplyDelete
  2. eda... ambik mana MLO note tu? macam nak juga la....

    -mona-

    ReplyDelete
  3. Fiza,
    Itula, bila baca fact tu dah tak tau sepatutnya kena keringkan ke or tak kan....Biasa baca org kata mesti keringkan..

    Mona,
    Eh, yg MLO tu bukan notes nya, itu directions kat ice pack MLO tu. Note yang kita tampal kat basket susu Thaqif tu kita buat sendiri, tulis tangan lagi. Hehe.

    ReplyDelete
  4. hehe kitenye cool bag tote bag tu sama, blue kaler la.. tok antar ke BS gak... hikhik

    mmg leceh sket kan tok bb yg minum BM ni, banyak keje banyak botol susu.. tapi takpe, tok kebaikkan anak kite.. susah sket je

    ReplyDelete
  5. mm.... boleh tak nak tau apa yg eda tulis..

    btw.. hepi besday!!!

    ReplyDelete
  6. i pakai botol first years jugak dulu..tapi last month rafique refuse..so, dah tukar ke MAM.

    pasal bs tu, my bs sgt supportive..selalu gak dia tanya hal2 ebm ni..dia mmg bf anak2 dia dulu..tapi x keje kan, so xde la nak pump buat stock sumer tu..

    ReplyDelete
  7. Juelee,
    Aha, kita pn perasan tote bag Jingle Jungle tu sama kan. Hehe. Ya la, banyak keje sikit if nak BF anak tp utk kebaikan tak kisah la kan...

    Mona,
    Nanti kita tgk balik apa kita tulis kat note tu ya. TQ for the wish!

    Deena,
    Bagusnya bbst u, my former bbst langsung tak amik pusing tak pernah tanya apa pun, skrg lega MIL jaga..

    ReplyDelete
  8. tak payah keringkan, kalau keringkan kat luar apa guna sterelise, habisla kotor balik.

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte