Thursday, March 3, 2011

Head Over Heels

First of all, my boy, my sweetheart, my hunny bunny, my sugar pie, my chukie chukie turns 5 months today!! Lurve you baby!

Thaqif Shah yg dah tak da
problem sitting still
in the car seat anymore

Now the story. Sejak jadi mommy ni, antara kegilaan utama dalam banyak-banyak kegilaan ialah berkunjung dan shopping di butik-butik baby and mommy. Punyalah banyak, especially yang online. Ramai jugak bloggers yang ada online boutique yang jual macam-macam lah tapi yang jadi topic hari ni ialah baby and mommy punya product. Eish kalau nak cerita memang tak berkesudahan sebab bestnya la butik-butik macam ni bagi PinkGremlin ni. Maklumla first time mommy. Memangla excited dengan barang-barang baby!

Antara online baby and mommy's boutiques yang agak tersohor (to me la) ialah Fabulous Mom, Baby Jaya, myBBstore and OneBabyWorld. Ada banyak lagi tapi these are my favourites; not that I shop online but the products sold are of my favourites.

Kalau dulu-dulu, balik kerja nak sampai rumah kat Sunway memang lalu Puchong area hari-hari, kerja PinkGremlin suka sangatlah nak singgah Tesco la, Giant la, IOI Mall la, Sunway Pyramid la. Memang happyla hari-hari balik ada je nak menyinggah and beli-beli. Then bila dah pindah rumah, dah ikut jalan shortcut lain so tak lalu dah semua tempat tu. Sangat sedih and murung jugakla for a while. Tapi sekarang dah happy kembali, sebab hantar Thaqif kat rumah MIL dekat Sunway, so lalu balik laluan yang lama.

Kali ni bukan happy nak menyinggah ke Tesco ke Giant ke bagai, sekarang happy nak singgah kat baby and mommy's boutiques yang rupanya banyak jugak kat area Puchong ni! Dulu memang tak perasan langsung tapi sejak ada Thaqif and bila nampak butik Fabulous Mom buka di Puchong, tiba-tiba dah ternampak pulak yang lain-lain ni (ternampak ke memang cari-cari kan hehe).

So last week PinkGremlin telah buat satu mission penyinggahan dan survey butik-butik ni kat Puchong. And ada satu kat Bangi, kebetulan kena buat kerja kat area tu. Hehe, sempat lagi singgah kan. Below is my review.

Fabulous Mom

Fabulous Mom di Puchong, dekat shoplots
sebelah IOI Mall




Terbeli liquid cleanser Bumble Bee,
pram toy  & Little Buddy's pillow

Fabulous Mom ni is my personal favourite. Simply because products yang dia jual covers all. Ada baby's line of clothing, breasfeeding and feeding related products, toys, accessories, beddings, cloth diapers, babywearing, toiletries etc. Products for mommies pun best which includes nursing and maternity. They carry brands like Mam, First Years, Fisher Price, Bumble Bee, Avent, Munchkin, Medela, Spectra and Moms Little One to name a few. Butik ni pun jual its own line called Fabulous Mom, Little Buddy, Jingle Jungle and My Lovely Closet. Cara dia susun barang and the ambiance semua kena betul dengan hati saya ni. Memang tak kan jemu berkunjung ke sini! Satu lagi I think butik ni sangat lah pro breastfeeding, semua yang berkaitan dengan breastfeeding boleh jumpa kat sini. I am definitely head over heels in lurve with this boutique! Kalau pergi je pasti terbeli something! Hehe. Butik ni ada kat TTDI, Puchong and JB.

Baby Twinkle


Baby Twinkle dekat shoplots sebelah
Giant Puchong, just opened recently


Tak terbeli apa-apa sebab barang
masih tak banyak

Ok, butik Baby Twinkle ni baru sangat masuk this industry rasanya satu-satunya yang ada kat Puchong ni la. Barang pun belum banyak but it looks promising. Butik ni besar and spacious la. Siap ada tempat santai yang ada sofa and play area for kids. The brands sold here includes Mam, Dr Brown, Baby Love, Bumble Bee, Pureen, Pigeon, First Years, Lamaze, Fisher Price, Medela, Spectra, Avent and many more. Strollers pun banyak jual kat sini. Tapi yang sangat terkejut they sell formula milk! Terkejut sebab jarang butik-butik macam ni jual formula milk. Jualan formula biasanya supermarket punya kerja kan and butik macam ni biasa pro breastfeeding.

Kasih Ibu

Kasih Ibu di Bangi




Terbeli pyjamas (PJs) for 6 mths;
Drapolene nappy rash cream murah kat sini!

Ok, butik ni according to my sis ada lagi kat tempat lain tapi yang ni the first saya nampak. Butiknya besar but presentation wise tak best, macam malap je, macam nak close shop je gayanya tapi baru bukak sebenarnya. Macam-macam dia jual tapi tak banyak nursing products. Kalau sekali pandang, it looks like any other departmental store bahagian baby sebab brand yang dia jual pun lebih kurang yang ada kat departmental stores. Kat tingkat atas ada jual baby cot, stroller, baby seats macam Bumbo and many more.




Baby Sense

Baby Sense dekat shoplots sebelah
Tesco Puchong, baru buka 3 months



Terbeli PJs for 6 mths & wash cloth

Ni pun butik baru jugak and the only one yang ada ialah di Puchong ni rasanya. Menarik jugak dalamnya plus the products yang dia jual pun macam-macam, brands yang ada pun lebih kurang macam kat Fabulous Mom tapi of course again on nursing products masih kalah  dengan Fabulous Mom. Tapi yang menarik kat sini baju-baju dia. Ada jual cute clothes from Polo, Gap, Carters and tak ingat apa lagi.

Twins Baby

Twins Baby (KL) Sdn Bhd dekat shoplots in
between Tesco Puchong and IOI Mall



Terbeli storage box & rattle

Butik ni macam pernah dengar before this tapi tak pasti ada kat mana lagi. Dulu-dulu bila lalu tepi dia selalu ternampak iklan besar gedabak dia promote its custom made baby cots tapi tak perasan ada jual macam-macam lagi. Butiknya besar and ada so many things! Rasa macam semua benda ada kat sini and so many brands ada sini jugak. And it promotes breastfeeding jugak because they are plenty of nursing products like breastpumps and its accessories (of the usual brands), food processor, warmer, steamer and lain-lain. Baju-baju pun banyak. Plus gift box/package untuk newborn pun melambak-lambak. Kat atas ada strollers, cots, baby seats, etc. Presentation wise biasa-biasa je, tak ada aura yang best sangat pun. Hehe. But all in all ok la.



Ok, selain dari yang kat atas ni, PinkGremlin ni pernah pergi Baby Jaya kat Damansara Utama. Presentation wise tak best tapi barang-barang quite ok. Tapi kalau tengok barang-barang dia online lagi best kot dari ke butik dia yang macam teduh sikit. Hehe. Tapi saya beli my Medela Mini E kat sini la and it was on sale, memang berbaloi la ke butik tu untuk pick up breastpump yang dah banyak berjasa tu! Hehe. In a nutshell, you will not miss anything by not going there, shop online pun dah ok!

PinkGremlin teringin nak melawat OneBabyWorld sebab dari online macam best je! Tapi belum berkesempatan. Baby Cottage yang ada gambar kat atas tu kat Subang Parade, it's small and tak banyak barang but I heard yang kat tepi Federal Highway is a good hunting place for strollers. Lain-lain pada tu kalau departmental stores baby shopping, I prefer Parkson Grand (sebab ada Pumpkin Patch, Owen and First Years!! Hehe) compared to others like JJ dan lain-lain. Metrojaya is quite ok. Sogo agak pening bagi saya. Maybe area tu agak pening kot tapi good deal bila sale kan. Tapi saya suka and memang cari PJs Thaqif mostly kat departmental stores, bila sale memang murah boleh dapat sehelai RM10! Saya sayang nak buang duit beli baju tidur mahal-mahal!

Lain pada tu FOS pun ok jugak, banyak sangat rompers and t-shirt jual kat sana. I love to buy baju-baju siang Thaqif kat FOS, good deal! Brand Outlets banyak jugak yang comel-comel baju-bajunya tapi kadang tak padan baju dengan harganya, knowing its outlet goods kan.

Last but not least, Mothercare. It's one of the best places to search baby and mommies' products which is of good quality and long lasting! Malas nak cakap banyak sebab rasanya ramai pun dah tau. Saya suka pi sana especially time sale! Good deal betul! Dengar cerita yang dekat Bangsar and Subang Parade yang paling best.

Mothercare is on sale from 4th to 27th March!
Up to 60% off. Let's go!

Okla, panjangnya entry sebab sebenarnya I am so head over heels in lurve with this kind of boutiques. I wish that I could have my own baby and mommy's boutique one fine day!

What's your favourite boutique?



No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte