Thursday, March 24, 2011

It Is So Taxing - It Is Killing Us

I want to ease my mind by sharing this. I believe a lot of first time mommies feel the same. Hmmm penatnya!

This is my daily routine:-

AM
5.30 am - 6.30 am
1. Sterilise all bottles and pump
2. Jerang/masak air
3. Nowadays make fruits puree (mashing them) as I have yet to make frozen puree
4. Kalau EBM hasil pump semalam tak cukup, I pump at this hour
5. In between tasks, sometimes Thaqif wakes up for feeding. If this happens, I do tendum pumping and kalau tak pump, kena la berhenti buat kerja-kerja lain
6. Solat
7. Kalau sempat pack all the sterilised bottles and bekal EBM and bekal puree
8. Kemaskan bag pump

6.40 am - 7.00 am
1. Mandi and bersiap and iron tudung (MS ironed his and my working attires)
2. Kalau tak sempat pack (see item 5 above) earlier sebab kadang-kadang bottles and what not masih panas lepas sterilise, terkocoh kacah pack sekarang

7.00 am - 7.10 am
Keluar rumah hantar Thaqif kat MIL's place kat area dekat Sunway

7.10 am - 7.45 / 8.00 / 8.15 am
Sampai di rumah MIL. Kalau sempat brekkie dulu, kalau tak terus ke office. Mind you my office starts at 8.00 am!!!! Jam berapa sampai tu? Selalu lambat, thank god office ni tak banyak songeh. I always reach office in Putrajaya dalam jam 8.30 am and ada masa almost 9.00 am!! Keji kan?

PM
5.30 pm - 6.00 pm
Keluar from office nak ke MIL's place

7.00 pm - 7.15 pm
Sampai rumah MIL

7.15 pm - 8.00 / 8.30 pm
1. Main dengan Thaqif, solat, kemas bottles, bekas-bekas and barang-barang Thaqif
2. MS reaches MIL's place at 8.00 pm or latest 8.30 pm
3. Kadang makan dinner kat MIL's but most of the time tak

8.00 / 8.30 pm - 9.00 pm
1. Singgah kedai tapau food
2. Kadang singgah beli fruits untuk makanan Thaqif

9.00 pm onwards
1. Sampai rumah
2. Kalau Thaqif tak tertidur dalam kereta, kena BF/kasi dia tidur
3. Mandi, dinner, in between BF Thaqif when he wakes up, solat, basuh bottles, sterilise  feeding bottles je, transfer EBM dalam feeding bottles, nite pump session most of the time tendum pumping to save time

I know everyone else has more or less the same routine but this is taxing us! It's killing us. The traveling that is. Tapi apa kan daya. Sementara nak tunggu Thaqif besar sikit, better my MIL jaga dia after our not so pleasent experience with babysitter previously.

But, it is so taxing....Penat tak terkata. Tapinya untuk orang ni, gagahkan juga la kan. Huhu.


2 comments:

  1. Faham sgt2 Eda... me too.... Tp kite siapkan everything malam.... pagi just siap nak pi keje & buat bubur for my baby yg today genap 1 year..... tak rasa berat sbb apa yg nak campak dlm bubur dah prepare mlm sblm tu... even beras pun dah basuh n letak air. tinggal nak on api, letak sayur & ikan yg dah siap dipotong kecil2

    -mona-

    ReplyDelete
  2. Mona,
    Maybe lama-lama nanti dah tak penat sangat kot kan. Hehe. Yang lain tu boleh tahan lagi, yang tak tahan sebab tiba rumah lambat dekat jam 9 tu yang meletihkan. Hehe. Wah dah setahun kan baby Mona! Time flies!

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte