Thursday, April 7, 2011

Frozen Solid Food For Thaqif Shah

Hari ni mau cerita pasal jadi chef untuk Thaqif. Sian MS. Kalau untuk Thaqif, mommy ni sanggup tidur lambat, tapi kalau nak masak for MS, kenapa asyik tak "termampu" ya? Tak apa la, itu cerita lain. So ini adalah hasil preparation makanan Thaqif yang dibuat malam semalam.

Menu: Pumpkin Puree

Diced pumpkin

Rebuskan dengan air yang sikit untuk
kekalkan khasiat pumpkin, better steamkan

Hasil rebusan yang sekejap saja

Masukkan dalam blender. Nak
sejukkan dulu pun boleh tapi makanan
tak boleh di expose kat luar for more
than 2 hours if your intention
is to freeze the food

Ready to be blended

Diced pumpkin dah menjadi puree

Masukkan dalam ice cube tray with lid
dan masuk dalam freezer bila dah
sejuk. Comotnya keje

Lepas dalam freezer semalaman,
puree dah beku membentuk cubes.
Tak silapnya each cube equals to
approximately 1 oz

Sebab dah tak ada tupperware/container
extra, terus letak dalam ziplock

Now frozen pumpkin puree join gang frozen
puree yang lain such as plum, potato,
sweet potato, apple, pear & carrot. Saya
labelkan date penghasilan untuk
monitor expiry date

So far Thaqif dah pernah makan puree banana, avocado, pear, apple, sweet potato and potato. Biasanya PinkGremlin bagi puree campur EBM for texture thining purpose and also for familiarity. Awal-awal bagi fruits and memang Thaqif suka, lepas tu tiba-tiba takut Thaqif suka "kemanisan" and akan reject vegetables sebab tak manis, tapi so far so good, dia tak reject sweet potato and potato walau mulanya dia buat muka pelik sebab tak manis la kot. Hehe. Next will be pumpkin before starting fruits puree again yang nak campur dengan raisins puree pulak. My favourite source is here.

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte