Monday, May 30, 2011

Jom, Main Daun Terup!




Happy nampaknya kenit mommy main daun terup dengan abang Aqil. Macam dia dah besar sangat kan. Sanggup ni bertongkat kat meja tu walau cukup-cukup je sampai kat meja tu. Haha. Thaqif Thaqif. Cepatnya Thaqif membesar!

Wednesday, May 25, 2011

2nd Wedding Anniversary - Part 2

Ah, sambungan dari Part 1. Tak ada apa sangat sebenarnya, just nak share apa kami buat untuk celebrate wedding anniversary plus MS' belated birthday celebration jugak. Since both of us had been craving for Molten from Chili's for ages, I decided that we went to Chili's to satisfy our cravings! So last Sunday, we went to Chili's at OU.

Let's have the pictures do the talking :)



Aksi-aksi Thaqif Shah semasa
baru sampai di OU, baru bangun
tidur


My birthday pressie to MS (sorry
lurve, next year I'll get you
the sheer driving pleasure's
polo tee eh? Hehe

Anak yang menunggu walid and mummy
sibukkan try polo tee walid


MS yang suka sangat Nike sampai kami
gelarkan dia "Nike sponsorship person"

Di Chili's yang panas (air-cond
tak bagus) - Thaqif

Walid Thaqif

Makanan Thaqif - Mashed Potato
(excluding the gravy)

Mummy's food -Cajun Club Sandwich
(yummy!)

Walid's food - Fajita

I just love their bottomless
apple juice

MS' mango juice &
Thaqif's air masak in the
tiny bottle (thanks Fiza
for the bottle!)



Aksi-aksi Thaqif yang start
nak cranky


Ah, Molten....Puas hati!


Lagi aksi-aksi orang
yang dah cranky sebab
his bedtime dah tiba hehe

To my dearest MS:
I thank you for the patience
I thank you for the support
I thank you for the understanding
I thank you for the helping hand

I lurve the way you care about me
I lurve the way you smile at me
I lurve the way you laugh with me

And
I feel protected and secured emotionally, physically
and financially since the day I married you and I wish
that I will always feel the same in our many years
to come..


Tuesday, May 24, 2011

2nd Year Wedding Anniversary - Part 1

Hello.

Semalam, 23 May 2011 adalah second year wedding anniversary kami. Wah, tak sangka pejam celik pejam celik dah 2 tahun kahwin! Rasa kejapnya masa berlalu. Hari tu kahwin, lepas tu pindah masuk rumah sewa, lepas tu sign agreement beli rumah, lepas tu preggie, lepas tu pergi check up berbulan-bulan, lepas tu masuk rumah baru, lepas tu berpuasa sambil preggie, lepas tu kena c-sect keluarkan Thaqif, lepas tu jalani confinement yang sangat tak suka, lepas tu masuk kerja, lepas tu hah, dah 2 years together?? Really, how time flies!

Hah, cerita pasal wedding anniversary ni, kali ni PinkGremlin saja nak cerita pasal macamana kami bertemu jodoh. Masa tu September 2004, saya ke Redang Island untuk KLBar punya trip. Masa tu masih buat chambering and single dah 2 or 3 years, hehe. So masa kat sana, I stayed close to Vanissa, my collegue sebab tak kenal sangat all the others in the group and memang malas nak mingle around hehe. It was a 3 days 2 nights package tak silapnya. Masa sampai tengok sederhana keramaian pengunjung hotel tu, tak ingat nama. Tapi macam tak berapa nak ada muda mudi. Hehe. Then dalam salah satu hari ni saya terperasan a group of guys ala-ala sebaya saya (terperasan ke or memang sibuk pandang sana sini hehe). First time terperasan masa time makan kat dining place hotel tu. Then the same night terperasan masa kat open karoke. Esoknya terperasan lagi masa habis jungle tracking and kat beach.

Saya perasan ada dalam 6 ke 7 orang macam tu in the group. Yang saya perasan sangat this very cute looking guy dalam group tu. Memang manis macam gula muka dia. Hehe. So sejak terperasan dia, asik tercari-cari dia. Memang cute. Sambung lagi asik terperasan sampaila kat mana-mana pun ternampak dia. Cute habis. Entah macam mana satu petang tengah sembang-sembang dengan my immediate boss (masa chambering tu la), Mr Peter tanya apa tah tiba-tiba saya kata saya interested nak kenal dengan that guy (sambil tunjuk sicomel yang duk lepak kat beach masa tu). Mr Peter sangat close dengan saya and sangat sporting. Dia pun approached that group malam tu jugak untuk bersembang-sembang and bawa balik info kepada saya, pasal that cute guy. Kata Mr Peter group tu dari Subang Jaya age sekian-sekian (hah dalam hati sangat riang ria sebab hah, dari Subang jugak??).

Malam tu jugak that cute guy "approach" saya untuk sembang-sembang. Actually dah lupa macam mana boleh terjadi kejadian dia approach tu. Rasanya Mr Peter bagitau saya interested ke macam mana tak ingat. Bila sembang-sembang, saya rasa hmmm dia ni cute aje tapi macam tak boleh nak click aje. Tapi we still exchanged contacts. Yang pasti dia memang cute. Haha.

Bila sampai KL, dalam 2 days after the trip that guy called me up ajak minum kat depan rumah parents saya (masa tu Gazebo kat SS15 masih ada), so saya and my cousin pergilah. That guy datang dengan kawan dia seorang, and bila ingat-ingat balik kawan dia ada masa kat Redang tu tapi tak berapa nak perasan. Kami sembang punya sembang punya sembang entah macam mana end up saya banyak sembang dengan kawan that guy and cousin saya sembang banyak dengan that guy. I found him to be easy to talk to walau dia bukan banyak cakap sangat pun. Nama dia Mahathir. Sama dengan PM lama kita.

Sejak dari malam tu saya keep in touch dengan that guy and lepak regularly dengan mereka sebab rumah pun tak jauh.Tapi that guy kerja dekat Sepang and only comes back during weekends. Mahathir tu memang selalu ada and saya and cousin selalu jugak lepak bertiga dengan Mahathir tu.

Lepas habis chambering saya rest 3 months and selalu pi jogging dekat lake kat SS 12 dengan Mahathir ni. Dia ni kaki senaman. Haha. Jogging punya jogging, saya sudah jatuh suka sama Mahathir ni. Tapi susah sikit sebab dia jenis tak peduli and "ketat" sikit orangnya. Tapi saya lagi tak peduli, nak jugak suka kat dia. Dari awal saya dapat detect dia ni jenis tak boleh dilepaskan. Maksudnya, jenis yang boleh pakai. Jenis yang responsible. Jenis yang baik. Jenis yang jaga solat. Jenis yang kelakar. Jenis yang bijak. Jenis yang takde hal. Berjenis-jenis la. Yang pasti, jenis yang I should not let go. Haha.

Lepas pada tu kami memang kerap lepak berempat dan saya lepak berdua pun banyak. And cara Mahathir ni layan saya pun macam "special" je, so saya rasa sungguh happy and bahagia masa tu. Tapi sampai sudah dia tak tanya nak jadi special girlfriend pun. Saya jenis tak boleh nak faham-faham sendiri. Saya suka ditanya, official kan relationship tu. Sampai satu takat saya tanya dia apa sebenarnya relationship ni. And shortly after that, the same day, dia datang bawak flowers and "propose" me to be his special girlfriend. Ah, pucuk dicita ulam mendatang. It was on 14 February 2005. Kami berkawan sampai tahun 2008 pastu merisik and kahwin in 2009.

To my beloved Mahathir Shah (MS), I am so blessed to take this journey with you and I will do it over and over and over again if I had to. I lurve you. Happy anniversary.

P/S: That cute guy jadi bestman MS masa kami kawin. Hehe.



Gambar-gambar masa honeymoon. Tu ada
inai di jari kaki. Hehe. Ayo I missed that
moments.


Wednesday, May 11, 2011

Peranan Husband Di Dalam Penyusuan Ibu

First of all, Happy Birthday
to the man I lurve.
Sorry for not wishing you
earlier (in here).
I always and will always look
forward to seeing you
every single day when
my day at work ends.


Apakah peranan seorang suami di dalam perjalanan penyusuan ibu kepada anaknya?

Soalan di atas memang biasa didengar, dilontar, dirungut dan dibincangkan di kalangan ibu-ibu yang BF. Dan pujian-pujian sentiasa akan diberikan kepada sang suami yang sangat-sangat support isterinya untuk BF, yang menolong dari pelbagai segi untuk menjayakan perjalanan BF isterinya, yang akan tolong di sana sini untuk meringankan "beban" isterinya dan tak kurang juga yang turut aktif menyumbang dalam perjalanan BF isterinya dari segi emosi, wang ringgit dan macam-macam lagi. 

Tapi hakikatnya, ramaikah husband yang "all out" atau yang memahami perjalanan BF isteri tadi? Rasa-rasanya masih ramai husband yang "suam-suam kuku" (hehe) dalam perkara ni kan. "Suam-suam kuku" saya ni maksud dia, ramai husband yang tak tahu tentang ilmu penyusuan secara penuh walau menyokong isteri BF anaknya dan ramai jugak husband yang kena "paksa" atau diheret ke kelas penyusuan oleh isteri dan bukan pergi secara rela, betul? Hehe.

Pada pendapat saya, peranan husband dalam menjayakan perjalanan penyusuan ibu adalah paling crucial. Ibu yang BF sangat-sangat memerlukan segala sokongan yang ada. Nak harap family, ada jugak orang-orang yang lebih tua masih tak faham atau menyokong BF kerana kurang pendedahan dan masih bertakuk kepada kepercayaan lama, jadinya harapan yang sangat tinggi tergantung pada sokongan dari husband, siapa lagi kan?

Jadinya, husband ni perlu la bukan saja menyokong dari segi emosi mahupun wang ringgit (belikan the best breast pump in the market contohnya hehe, belikan storage bottles banyak-banyak, belikan nursing cover yang cantik-cantik, nursing attire dan lain-lain hehe) tapi menyokong dari segi ingin tahu dan ambil tahu tentang penyusuan ibu. Maksudnya, bukan saja ibu-ibu saja yang mendalami ilmu penyusuan, husband juga sangat perlu mendalami ilmu yang sama.

Husband saya, MS menyokong sangat BF. Ingat lagi time lepas bersalinkan Thaqif, bila nurse tanya kami nak bagi susu ibu sepenuhnya atau nak campur FM, MS dengan lajunya cakap kat nurse tu "susu ibu sahaja!" Hehe. Sampai situ saja sokongan dia? Tidak. MS ringan tulang menolong dalam kerja-kerja rumah sebab tau saya selalu "terikat" ketika BF Thaqif especially time lepas balik kerja. MS tukang masak (dulu la, sekarang dia pun dah pencen sebab penat hehe), MS tolong iron baju semua, MS basuh and sidai baju, MS basuh toilet, MS cuci rumah antaranya. Itu tanda sokongan MS. Sokongan wang ringgit ada juga sikit sebanyak. Tapi...dalam mendalami dan memahami ilmu-ilmu BF? Kurang. Suruh baca articles tentang BF, haram...Hehe. Ajak pergi kelas BF, jangan mimpi nak ikut dengan rela. Haha.

Tapi..

Dah jadi kebiasaan kami, kami ada "short quality time" together dalam kereta everyday on the way back from rumah MIL ambil Thaqif ke rumah kami. Dalam kereta ni la kami bersembang sakan sebab biasanya jejak je rumah macam-macam tugas menunggu. So terlalu banyak kali saya akan transfer segala ilmu BF yang saya dapat dari pembacaan kat internet or discussion dengan kawan-kawan pada MS (dengan sangat excited sebab sentiasa dapat ilmu BF baru, gaya suara masa cerita kan pada MS sangat excited hehe). MS jarang bagi feedback, dia selalu nampak diam saja, sekali sekala je mencelah. Pada pandangan saya dia masuk telinga kanan keluar telinga kiri.

Sehinggalah..

Sehinggala dia boleh cite balik apa yang saya ceritakan tentang penyusuan ibu selama ni kepada kawan-kawan dia yang baru masuk alam fatherhood dan siap boleh "suruh" lagi all the fathers to support isteri-isteri mereka to BF their babies! Dan sehinggalah dia boleh "bersyarah pendek" pada emak dia tentang kebaikkan BF.

Sungguh, saya terkejut. Rupa-rupanya yang "masuk telinga kanan keluar telinga kiri" tu salah rupanya. Saya salah sangka.

Saya cuma berharap, MS akan terus begini dan memperluaskan lagi peranannya dalam perjalanan penyusuan saya di masa kini dan akan datang.

Anda bagaimana?

Tuesday, May 3, 2011

My Thaqif Shah Turns 7 Months Today!

Thaqif turns 7 months today! He still can't crawl (or I prefer to put it as he won't/refused to crawl sebab macam tak mau nak move forward tangan dia, kaki je asyik tolak-tolak hehe) but so far he can sit unsupported by anyone but "supported" by one hand of his, hehe. Lagi dia boleh berdiri sambil pegang cot/sofa. Menjerit and "bercakap-cakap" on top of his lungs, eats 2 meals a day since 3 days ago and has a baby high chair now. Hehe.

Thaqif nampak happy duduk dalam baby chair dia and one time walid dia letak baby chair kat kitchen while I was preparing his food. Same like the function of a walker, but even better sebab tak bergerak, hehe.


Orang yang dah ada
own eating place, hehe

Last Saturday, we attended my cousin's daughter's 7th birthday celebration kat rumah dia in Section 14, PJ. I think it was Thaqif's second birthday party. Saksikan gambar-gambarnya. Thaqif di carry dek semua orang, semua suka dia yang "chubby" (tapi hakikatnya dah tak chubby mana pun huhu).




Pretty barbie type cake
for Sarah Aiman. Nanti if ada
baby girl, mesti ku buat!!!


A&W bear memeriahkan suasana

With mommy

Wan Ana (my sis), Mikhael & Aqil

With Opah Cu

With Pak Long (my cousin)




Bear yang dah penat and mahu
"pulang" hehe
 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte