Friday, June 24, 2011

Mata Duitan

Lama dah tak ada entry kan. Bukan takde cerita, tapi agak busy kat office and kat rumah. First of all, terlambat sikit but:

Happy Father's Day to MS a.k.a walid!

He may not be the greatest father..
but certainly he's the
greatest father to Thaqif :)

Walid yang rajin suap Thaqif
makan bila kat luar
(tapi sebenarnya sebab walid
dah lahap makan dulu, so
time mummy makan la dia
suap Thaqif makan hehe)

Other than that, hah banyak benda yang berlaku. Hai, pergolakan di office pun iya. Saya ni employment based on contract basis and "supposedly" our company hires employees on contract basis due to the employee's "expertise" (so-called experts hah!) and hence these people are "highly paid" (again so called highly paid!). As of this year contract employees dah tak dapat company bonus or performance bonus kerana katanya dah masuk sekali dalam gaji yang "tinggi" tu. Harammm. And permenant employees are said to be earning lower salary than the contract employees. Sekali tau-tau staff baru masuk yang dapat permenantship sekali gaji sama dengan kami! Plus dapat bonus and anual increment. Siapa tak sakit hati!

Anyway, bukan nak cerita tu sangat, nak cerita pasal "mata duitan". Anda semua mata duitan tak? Saya mengaku saya memang sangat mata duitan. Bukan mata duitan as in kejar laki kaya buat jadi suami, tapi mata duitan yang gila-gila nak kejar gaji banyak. Ya, memang saya mata duitan, sebab apa? Sebab cost of living kat negara ni makin "keji". Barang asik-asik naik harga, bahan mentah naik, minyak naik, electric tariff naik, Astro pun nak naik, pendek kata semua la naik. Yang "tak naik" or lembab sangat nak naik is gaji. I just don't get our system la. Beberapa kawan saya yang pernah study di UK selalu cerita dengan 50 pounds dah boleh beli groceries untuk sebulan penuh satu cart. Kalau kita, RM50, dapat apa? Dapat la sekampit beras (cap murah), breeze and softlan. Dah RM50. Macam mana barang-barang toiletries, diapers baby, bahan mentah and lain-lain? Hah, readykan je la dalam RM150 ke RM300 untuk groceries every month betul? Geram aku.

Lagi satu toll penuh keliling ibu negara. Asik kutip duit tapi jalan jam jugak. Beli rumah harga rata-rata mahal, kena pulak bayar stamp duty kat negara lagi. Grrrr, memang geram. Duit duit duit. Macam mana orang tak jadik mata duitan! Bukan tak syukur dengan rezeki sekarang, tapi memang kena think ahead. Especially sejak dah ada anak. Saving for anak, insurance for anak and so many things yang kena chuck aside from monthly salary untuk kesenangan anak. Baru satu anak. So, saya memang rasa tak salah jadi mata duitan and kejar gaji banyak supaya senang dalam menyediakan peruntukkan tu semua, betul?

Berat hati nak tinggalkan company sekarang tapi demi mata duitan ku ini, saya dah ada short term plan untuk ni, apa-apa pun, I'm going to hang in here for a while to at least gain as much exposure and experience from the new portfolio so that I have something extra to offer to the new company. Hai, duit duit.

Ok, untuk membahagiakan diri sendiri hehe, meh la nak tempek gambar baby kesayangan saya ni, dah lagi sikit nak masuk 9 months. Duduk unsupported and crawl and berdiri meniti-niti sana sini semua at the same time, masa awal masuk 7 months hari tu, alhamdulillah syukur. Masih menunggu pertumbuhan gigi pertama dia. Hehe.

My Imam Kecik






Hi aunties, I am wearing a Baby Gap
T-Shirt from my mummy and aunt's
online shop! Cantik kan!
Marilah jenguk 

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte