Thursday, August 4, 2011

Bila Ada Baby...

Perasan tak bila ada baby ni semuanya kena perihatin? Maksudnya, tak boleh sewenang-wenangnya nak decide itu ini, tak boleh main taram or belasah je semua perkara. Semuanya perlukan penelitian kan?

Not just the type of milk you give (if formula, or even breastmilk), the feeding bottles, the liquid cleanser, the diapers, the towel, the cups or bowls or plates and even the type of feeding spoon, the pillow, the stroller, the car seat, the blanket, the hats, the booties and mittens, the hankies AND the list goes on. Everything is picked and/or selected properly, pre-planned most of the times and definitely never carelessly decided. Especially if it is your first baby.

Itu baru benda-benda kecik, apatah lagi kalau benda-benda besar macam immunisation, clinic, insurance, care taker dan termasuk pemakanan dia. Betul? Lagilah berfikiran banyak kali sebelum decide. Jarang betul akan main redah, kan?

It happens to every mommy I guess, and it happened to me as well. Two things that I want to share/highlight in this entry:
(1) Every other soul in this world except the parents! tries to feed your baby with god knows what! even when you have pre-warned them against it; and
(2) Doctors and pediatrician

Pasal babysitter, datuk nenek, sedara mara, jiran or lain-lain yang suka nak suap baby kita dengan makanan sesuka hati mereka memang dah biasa dengar kan. Memangla susah nak tangani, nanti if tegur karang ada yang kecik hati, ada jugak yang cakap teruknya mak bapak ni strict sangat kesian anak tu tak merasa makan itu ini, ada jugak yang cakap esok kalau ditahan-tahan anak tu memilih makanan. Yang mereka semua ni tak perasan ialah most parents sangat perihatin apa yang masuk ke mulut baby mereka especially yang baru start solid food and below 2 years of age. Paling susah nak tangani bila orang-orang tu ialah grandparents dan orang-orang tua. Ah babysitter pun sama, susah gak kadang kan. Tatkala mereka makan garam terlebih dahulu kan? Susah nak explain yang kita ni dah buat research, baca sana sini bagai nak rak, tanya pediatricians all the time...khas untuk kebaikkan anak kita. Mereka tak faham. Oh how wish everyone is opened to new things, development, new findings etc. Mereka tak tahu consequences nya kadang main sumbat-sumbat je makanan. Ada yang sampai rosak kidney baby tu. Kenapala mereka tak perasan yang tu baby nama pun baby, tentulah lain cara pemakanannya kan.

Macam mana uol tangani hal macam ni? Nak tegur salah, tak tegur kita sendiri runsing..Hmm macam-macam kan. Kalau saya selalu try guna cara halus, contohnya dalam bersembang-sembang tu selitkan la apa-apa situasi yang berkaitan. Ceritakan apa jadi pada anak kawan tu bila orang main sumbat makan. Apa doctor advice masa pergi check up. Tapi kena secara halus la nanti orang terasa hati kan. Tapi rasanya kadang-kadang berjaya, kadang-kadang tidak kan..

Oh silalah baca this interesting article here pasal pemakanan and BF. Thanks Fiza.

Secondly pasal pediatrician. Biasanya uol bagi baby bawah 1 year pi ke clinic biasa or pi pediatrician? Pendapat sayala, dari experience pi kedua-dua GP and paed, hmmm of course paed la yang memuaskan. Ada la a few occasions ke GP memang erghhh selalu ada je yang jadik tak puas hati. Maybe GP kat area kami tak sesuai kot haha. Anyways, memang kalau boleh all the time nak bawak ke paed kan tapi uol perasan tak yang paed kebanyakkannya open during working days saja and working hours saja? Terkena baby demam malam hari apa macam? Baby la paling crucial tapi paed nya malam dah tak de perkhidmatan. Macamana tu? Biasanya kami if malam ke GP sebab paed tutup, the next morning ke paed. Paed Thaqif is Dr Liew, sangat la pandai dengan baby, memang memuaskan hati. Rasa macam ringan kepala setelah keluar dari bilik Dr Liew ni! His clinic is in USJ 9, sangat penuh macam pasar like everyday. Risik-risik dengan nurse dia katanya everyday dalam 60 patients datang. Bill dia sekali tak pernah nya less than RM100, demam ke apa ke, mesti minimum RM100. Just imagine berapa dia dapat sebulan???? Oh Thaqif, belajar rajin-rajin ya baby, esok besar jadi pediatrician ya! Hehe.

Gambar-gambar Thaqif kat clinic Dr Liew a few months back. Ok, ini saja.


Eh! Apa ni! Kebuk wasap?
Bomoh kenit tengah menjampi ke ni???












Go green! No more plastic bags!

2 comments:

  1. OO..Yea..bab semua org nak suap baby ngan macam2 tu x yah nak cakap la. Tapi i pernah kena ngan cousin hubbynyer wife, yang ader anak tua 5 hari jek dari baby I. Dia boleh bagi sate ayam kat anak I. I just pusing gi amik air jek..dia dah suapkan anak i dgn sate. I tgk, baby dia semua benda dia suapkan. Mee gorng pun dia bagi. Padahal cousin hubby punyer mak adalah nurse. Bengang giler i rasa.

    And My best friend pun selalu bawa anak2 dia gi Klinik Liew ni..Dia pun kata bagus.. :P

    ReplyDelete
  2. MyRule,
    I tak faham kenapa orang suka sangat nak suap anak orang lain. I tak pernah rasa nak main suap2 anak rang pun.. Aneh la..Ayo, dah merasa sate la anak you ye hehe

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte