Friday, September 23, 2011

Breastfeeding Journey - Almost 12 Months

Dah lama tak cerita pasal breastfeeding kan. Ni nak cerita la sikit. Thaqif pun lagi beberapa hari saja dah nak 1 year! (Yay!). Perjalanan breastfeeding saya masih berjalan seperti biasa. Seperti dulu-dulu jugak. Routine pump pun sama, twice at work, once or twice at home. Masih sama. Tak ada yang berubah kecuali pumping duration.

Thaqif used to drink about 15 to 18 oz while I was away at work. After he started his solid food, it eventually dropped to 15 oz. Of late, it dropped to 12 oz it seems (*sigh*). Anyways, mommy nya masih pump untuk dapatkan 15 oz every day regardless he drinks only about 12 oz. Still bagi 5 bottles of 3 oz each. Hari-hari akan ada balance 1 bottle.

Kalau dulu-dulu, sekali pump kat office to get 5 to 6 oz, it took me about 15mins using double pump. Sejak slightly before Ramadhan, that much now takes about 30mins. Tapi alhamdulillah, masih dapat amount yang dikehendaki. Tapi pump 30mins la baru dapat about 5 to 6 oz tu. Got my menses by surprise during Ramadhan (Thaqif was 10 months and I really thought I would pass the 1 year mark) and my milk production literally dropped like God knows how that time! Perit sangat bila production "buat hal", almost habis stock frozen EBM yang memang sejak azalinya halus!

Apa-apa pun, saya memang bersyukur kerana Allah terus memberi saya ni kekuatan and keazaman untuk masih menge-pump. Harapnya hasrat nak BF till Thaqif 2 years dikabulkan. Harapnya, masih beterusan production yang saya kira masih OK la sekarang ni, masih boleh dapatkan 15 oz sehari (tanpa perlu bangun tengah malam-dasar mommy pemalas! kalau bangun tengah malam gamaknya stock frozen EBM boleh banyak kot haha).


Sessi pertama at 12.30 noon normally
generates about 5 to 6 oz

Sessi kedua at 5.30 pm normally
generates about 5 to 6 oz as well

On a different note, haha masak-masak mommy masih berjalan lancar walau selalu terlewat sampai office haha. Kalau dulu hanya bekalkan Thaqif frozen solid food, now it's fresh cooking everyday. Menu hari ni ialah breakfast begedil ayam, lauk-lauk makan dengan porridge ialah potato goreng dengan bawang and cauliflower dan scramble egg yolk. Harapnya Thaqif selera makan. Ok bye.

Potato goreng bawang + cauliflower
and begedil ayam

Scramble egg yolk yang buruk rupanya
(haha- lebihan dari telur salutan buat
begedil sebenarnya hehe)

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte