Wednesday, September 21, 2011

A Day At The Bazaar

Hello. Sedang ada masa dan mood untuk update blog, jadi adalah update-nya. Yang ni bukan kes spending one day at a bazaar as in window shop or even shopping. Ni kes spending the whole day at the bazaar being the vendor! The first experience as a vendor!

This took place in the last week of Ramadhan, tak silapnya 2 days shy of aidilfitri. The bazaar was the Subang Parade I Love Bazaar, of course la mana lagi, harus grab yang berdekatan rumah kan. And my sis and I are so familiar with this bazaar as we are frequent goers of this bazaar.

Pada hari kejadian, we were requested by the organiser to be at our booth dalam jam 10am as the bazaar starts at 11am. My sis reached Subang Parade first as I ran out of time dengan nak hantar Thaqif ke rumah MIL as MS wanted to do the house cleaning for aidilfitri. Dah siap set up our booth semua, we started la berniaga. Hehe. Sounds very weird to us sebab first time jadi peniaga kan, hehe. Setakat online tu biasala, ramai je orang buat, tapi jadi actual peniaga tu lain rasanya.

Mula-mula memang slow la sale, tambahan booth sebelah pun jual baju baby and kids jugak. Vendornya PR skills sungguh hebat. Kami dua beradik tengok je cara-cara dia tarik customers. Haha. Kami ni macam keras habis. Hehe. As time went by, ada la jugak jualan. Yang pelik sikit is when I handled the booth alone (my sis had to run and do some errands) memang ada jualan, bila my sis ada sekali, jualan slow habis. My sis cakap may be I ada charm jual kat booth tu (whereas my sis ada charm jual online). Hehe. Charm tak charm, overall it was a nice experience. Kalau la Thaqif tu dah besar, may be I would participate in selling our merchandise di bazaar selalu. Malangnya he's still a baby and weekend is the time I spend 24/7 with him. Tak sanggup nak tinggal baby selalu untuk meniaga!

OK, ini gambar-gambar yang sempat ambil.




Masih sempat pump! Easy peasy sebab plug point tu
betul-betul bawah kaki saya. MashaAllah, dalam banyak-
banyak booth, plug point kat booth kami. Sampai vendor lain
datang "pinjam" plug point untuk charge HP.
Allah permudahkan kerja pump saya!

My sis sibuk tengok receipt book.
My sis tulang belakang our blogshop, since
I have a baby. She does almost
everything. 



Best!

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte