Monday, October 24, 2011

Resepi Finger Food For Baby / Toddler

Bukan main lagi PinkGremlin ada hati nak bagi resepi kat orang. Masak pun bukan reti mana, ada hati kan. Hehe. Ala sekadar resepi untuk anak-anak yang belum pandai nak komen sedap ke tidak, boleh la saya bagi kan :) Hehe.

Anyways, I have two recipes to share, I made this for Thaqif's breakfast and tea time recently.

Oat/Cereal Coated Chicken "Nuggets"
Ingredients:
Isi ayam siap direbus and blend/carik
Daun bawang & daun sup dipotong halus
Bawang
Ikan bilis
Sweet potato siap direbus
Kacang peas
Tauhu air siap direbus
Telur
Oat/cereal

Method:
1. Goreng ringan ikan bilis yang telah dicincang halus (atau lepas goreng blend atau tumbuk) dengan bawang yang jugak dipotong halus/tumbuk. Goreng  dengan sedikit olive oil/unsalted butter.
2. Lenyekkan tauhu air, kacang peas dan sweet potato.
3. Gaulkan semua bahan (1) dan (2) di atas bersama daun bawang & daun sup.
4. Gumpalkan bentuk bola kecil atau "nuggets".
5. Salutkan dengan telur bahagian luaran balls tersebut.
6. Gaulkan dengan oats atau baby cereal.
7. Goreng dengan sedikit olive oil sehingga masak. Actually if tak guna telur, goreng sekadaran je sebab ingrediants semua dah memang masak. Tapi if takde telur macam mana nak lekatkan semua bahan tu kan :)

Popiah goreng
Ingredients:
Isi ayam / daging dah direbus dan blend/carik
Carrot dah direbus
Sweet potato dah direbus
Tauhu air dah direbus
Lain-lain vege seperti cauliflower, brocolli etc dah direbus
Bawang
Ikan bilis 
Kulit popiah

Method:
1. Segala sayurang tu lenyekkan.
2. Goreng ringan ikan bilis yang telah dicincang halus (atau lepas goreng blend atau tumbuk) dengan bawang yang jugak dipotong halus/tumbuk. Goreng dengan sedikit olive oil/unsalted butter.
3. Gaul semua bahan-bahan di atas menjadi inti popiah.
4. Letakkan inti popiah di atas kulit popiah dan gulung.
5. Goreng ringan popiah dengan sedikit olive oil.


First attempt, rupa agak hodoh :)

Ah, Thaqif makan banyak popiah tapi nuggets tu tak banyak sangat maybe sebab cereal tu manis, Thaqif tak suka manis-manis sangat. Hehe. Resepi ni senang tapi a bit oily tu yang tak best. Anyway, selamat mencuba.

Wednesday, October 19, 2011

Priorix Tetra

Recently, we brought Thaqif for his one year immunisation. It is for the MMR (Measles, Mumps & Rubela) mandatory jab and the optional Varicella (Chicken Pox) jab. Sebelum pi paed for this jab, mommy ni dah agak-agak gelabah sebab baru introduce Thaqif to egg yolk like two weeks before he turned one. So gayanya macam tak sempat nak test egg white / whole egg pada Thaqif before the MMR jab sedangkan yang dok didengar-dengar and dibaca-baca dalam other blogs, you have to test the baby's reaction to the whole egg before he goes for the MMR jab sebab ada probability akan dapat complication during MMR if he is allergic to the egg. Huh. Macam keliru kat situ sebab before this tak ada pulak paed cakap kena test. Tanya kawan pulak, pun tak sure. Then jumpa pulak cerita ni. Hah lagi la gelabah.

Tapi sudahnya pergi je paed and I asked him with regards to the testing of egg for MMR. Paed dia senyum je. Katanya sekarang ni, MMR dah jab baru, tak ada complication akan jadi after jab even if baby is allergic to egg. Paed kata itu dulu-dulu kenala test, sekarang the improvised shot, tak perlu test telur bagai.

Anyway, now it is even better. One single shot does it all. MMR and Varicella sekali! Huh, lega sekali shot, takdela Thaqif nangis kena two shots kan. Hehe. So, the new vaccine is called MMR-V @ Priorix Tetra. You can read more about it here.

Thaqif, cried a tiny bit. Kami memang amalkan bagitau dulu awal-awal kat dia yang dia kena pi jab and all since dia little baby, so he is used to it :)

On he way back..
Comel je plaster bulat tu..





Oh selitan gambar dia kumbah magazines..
Macam happy sangat dapat kumbah kan!

Wednesday, October 12, 2011

Latest Menu For My Lil' Man

Walaupun tak berapa dapat chance (or sometimes malas hehe) nak masak for MS, memasak for Thaqif memang berjalan seperti biasa. Entah dari mana dapat kesungguhan and paling penting kerajinan (hehe) nak masak for Thaqif tak tau la. Yang pasti hari-hari tetap setia masak for Thaqif. Sekarang tengah hangat carik segala resepi untuk menu Thaqif. Susah nak dapat yang masakan melayu yang suitable for one year old toddler. Kadang kena olah. Apa-apa pun memang kena research jugak apa yang boleh dan apa yang tak boleh and sukatan yang sesuai for Thaqif. Paling penting no-salt rule yang kena maintain sampai kalau boleh he's three year old. Huhu.

Sekarang suka sangat baca blog Farah Rahim and masih setia rujuk di sini dan sini juga. Sambil discuss dengan kawan seangkatan, Fiza. Actually seronok sangat dapat terokai this part of parenting. I have never imagined that I will become what I am right now. Sungguh-sungguh "timba ilmu" memasak makanan baby and toddler and paling tak sangka, keseronokkan yang dirasakan. Aneh tapi memang terjadik. Tapi kadang rasa sebab I am not a "real cook" so memang rasa terbatas imiginasi ni, I mean if you are originally a good cook, rasanya lagi senang kot. Hehe. Anyway, sekarang ni Thaqif mula bosan makan porridge nampaknya so mommy nya terpaksa try out lain-lain. So, antara yang terbaru ialah ini.

Nasi goreng versi baby

Beef stew doubled up as pasta sauce

Cucur keria raisin (Hodohnya outcome dia,
baru try pagi ni! Kalau jual harus
tak de pembeli hehe)


Oh selitan gambar si bocah main
bedak masa mommy mandi
last Saturday!

Thaqif macam dah ada ura-ura nak jadi picky eater but since it's quite normal at this age, tak la risau sangat tapi pening memikirkan menu si kecik ni. Huk huk. Ok la, happy working.

Monday, October 3, 2011

My Baby Turns One Today!

Nothing much to say, really, just that my precious little man turns 1 today! And I am so so grateful and blessed to be awarded with such bundle of joy. Thank you Allah.

Mommy hopes that you will be a soleh Muslim, a good child and successful here and thereafter. Mommy loves you always and forever. Muahs!


Syed Thaqif Shah - 2 hours after delivery
on 3.10.2010




My clever Thaqif Shah



Growing up fast!

Mommy loves you Thaqif Shah!
 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte