Wednesday, October 12, 2011

Latest Menu For My Lil' Man

Walaupun tak berapa dapat chance (or sometimes malas hehe) nak masak for MS, memasak for Thaqif memang berjalan seperti biasa. Entah dari mana dapat kesungguhan and paling penting kerajinan (hehe) nak masak for Thaqif tak tau la. Yang pasti hari-hari tetap setia masak for Thaqif. Sekarang tengah hangat carik segala resepi untuk menu Thaqif. Susah nak dapat yang masakan melayu yang suitable for one year old toddler. Kadang kena olah. Apa-apa pun memang kena research jugak apa yang boleh dan apa yang tak boleh and sukatan yang sesuai for Thaqif. Paling penting no-salt rule yang kena maintain sampai kalau boleh he's three year old. Huhu.

Sekarang suka sangat baca blog Farah Rahim and masih setia rujuk di sini dan sini juga. Sambil discuss dengan kawan seangkatan, Fiza. Actually seronok sangat dapat terokai this part of parenting. I have never imagined that I will become what I am right now. Sungguh-sungguh "timba ilmu" memasak makanan baby and toddler and paling tak sangka, keseronokkan yang dirasakan. Aneh tapi memang terjadik. Tapi kadang rasa sebab I am not a "real cook" so memang rasa terbatas imiginasi ni, I mean if you are originally a good cook, rasanya lagi senang kot. Hehe. Anyway, sekarang ni Thaqif mula bosan makan porridge nampaknya so mommy nya terpaksa try out lain-lain. So, antara yang terbaru ialah ini.

Nasi goreng versi baby

Beef stew doubled up as pasta sauce

Cucur keria raisin (Hodohnya outcome dia,
baru try pagi ni! Kalau jual harus
tak de pembeli hehe)


Oh selitan gambar si bocah main
bedak masa mommy mandi
last Saturday!

Thaqif macam dah ada ura-ura nak jadi picky eater but since it's quite normal at this age, tak la risau sangat tapi pening memikirkan menu si kecik ni. Huk huk. Ok la, happy working.

1 comment:

  1. dear, mcm mn resepi nak buat beef stew tu? mcm menarik jer... :)pakai daging kisar ke tu?

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte