Thursday, December 22, 2011

Journey of Perfumes

 I started using perfume when I was in form one. At that time, Dewberry Perfume Oil by Body Shop was the favourite perfume in my school. Everybody was using it. I still remember that perfume was prohibited during school hours, we still used it nevertheless!! Hehe.

Lepas tu, through out the school years memang guna Body Shop la sebab tu yang tengah popular and affordable kan. This Body Shop Perfume Oil line yang saya pernah guna ialah Dewberry, White Musk, Fuzzy Peach, Ananya, Oceanus and Strawberry.


The Body Shop Perfume Oil

Lepas tu bila time uni years baru la "berduit" and start pakai the "real" perfume. Yang ingat yang pernah pakai that time adalah Sunflower by Elizabeth Arden dengan For My Spirit by Esprit. And rasanya ada jugak "tersesat" pakai Oceanus by Body Shop, tapi sekejap je sebab bau dia overwhelming sangat.


Yang ni harum and
sweet smelling

 My all time favourite!
It has fruity smell,
tapi sekarang dah
stop production


Semerbak dan menusuk,
buat pening kepala je Oceanus ni!

Then towards the end of uni years and dah start chambering kot, lupa dah, I started to use Flower by Kenzo, sangat harum and kena dengan saya. It lingers for several hours, sampai balik rumah masih ada bau dia! I like it, but at times it can be a bit overpowering. Then dah start kerja ada try a few other perfumes like Connect For Her by Esprit, Green Tea by Elizabeth Arden, Island Kiss by Escada, 212 by Carolina Herrera, CKIn2U by Calvin Klein and Happy by Clinique dengan Happy Heart by Clinique.

Yang berulang kali beli ialah Flower by Kenzo and Happy Heart by Clinique. Hantaran kahwin pun set Happy Heart by Clinique. Sampaila sekarang latest pakai Happy by Clinique sebab macam rasa boring dengan Happy Heart tapi sekarang menyesal and bazirkan penggunaan Happy supaya cepat habis. The smell does not stay long on my skin! Tak bestla. 









 
Ok, saya ni jenis tudung juga harus pakai perfume, bukan body saja hehe. Tapi rasa sayang sangat nak spray body perfume pada tudung hehe takut cepat sangat habis, so what I always do is buy a seperate perfume for tudung, of course cheaper la dari body perfume. Tapi kadang tak peduli jugak, spray sekali tudung dengan body perfume. Tapi antara perfume tudung yang biasa saya guna ialah Apple Blossom by Body Shop (suka, wangi and segar je), Vanilla by Body Shop and Zinzibar by Body Shop (yang ni ada jugak pakai kat body bila terasa nak pakai perfume kat rumah hehe). Before that pernah try Green Tea by Elianto tapi macam dah stop production saja. Time sekarang sebab gegas nak habiskan Happy by Clinique, dengan tudung-tudung sekali spray kan si Happy tu. Hehe. Masih tak habis!

 



Kat mana you all prefer beli perfume? Kat kedai-kedai macam perfume shop like The Perfume Shop and kedai macam Sasa ke or dalam anchor tenant shop dalam sesuatu mall macam JJ, Metrojaya, Tangs etc. ke or warehouse sale ke? Macam saya, semua pun pernah, dari perfume shop, anchor tenant shop sampai ke warehouse sale.

Yang saya perasan if beli kat perfume shop kadang-kadang production date dia dah lama tapi kat anchor tenant shop pun kadang sama. Ini terikut style MS la ni, dia kalau beli perfume he will check the production date. Let's say now is Dec 2011 kan, he will not buy a perfume with production date nya is anything before Jan 2011. Langsung saya pun terikut style tu.

Anyway, kalau beli kat perfume shop, it is always cheaper. Ada yang kata perfume tu dah "dicampur air". Hehe, macam mana tu? Kalau beli kat warehouse sale, lagila berganda murah tapi tak boleh la nak dapat the latest perfume, semua old stock, old model. But they are cheap la. Very cheap like kalau biasa jual RM250, boleh dapat dalam RM110 ke. Very cheap kan. Dulu-dulu selalu pergi perfume warehouse sale kat Wisma Hamodal USJ or Dewan 3K USJ or some hotels in PJ area. Sekarang macam  dah bertahun tak ada pun!

Macamana pemakaian perfume you all? Yang saya baca is perempuan sesuai spray di leher, chest, lipatan siku/lengan dan di peha. Memang betul, ia lebih tahan lama. Macamana pulak dengan koleksi? You all jenis pakai dua tiga perfume at the same time? Dulu saya ada buat macam tu tapi since hayat perfume tak begitu lama once it is opened, saya hanya pakai one at a time, kalau tak berjanggut nak habiskan if I use dua perfume serentak. Sedar-sedar bau dia dah "lari". Hehe.

Okla, itu cerita saya pasal perfume. Apa cerita anda tentang perfume?

2 comments:

  1. Eda... Beli kat best buy world.... Mmg ori & murah...
    Kita penah try beli miniature dia mmg ori! Member
    Ofis pun dah beli yg big size...,

    Mona

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte