Monday, December 19, 2011

More Ideas For Toddler's Homemade Food

Sudah lama tak update pasal makanan Thaqif kan? Hehe. Sebenarnya sebab ketandusan idea, until..

THIS!

Magazine Rasa Jan 2012 &
Compilation resepi dari PaMa;
Selera Sayangku

After a cook's block (haha, selalu orang sebut writer's block) for quite sometime, after searching high and low for any recipe book for toddler with no salt rule (jangan mimpi nak jumpa buku tu ya), I finally settled on Selera Sayangku. Though I think it is meant for toddlers above 3 years old, this book appeals me. So after telling myself that I will just alter the recipe when it comes to salt, I grabbed the book for RM19.90 only!

Yang magazine Rasa for January 2012 tu, my friend informed me about it. It has got about 100 recipes for baby and toddlers tapi tak la best sangat sebab dia more kepada school goers, but I can always keep it for future use.

Dalam Selera Sayangku, ada banyak cute recipes. Erkk apa maksud cute recipes, ntah. Just that I think they are cute. So far I tried Roti John Mini and Spagethi Bolognese.


Roti John Mini

Roti John Mini was a big hit for Thaqif. Suka betul nampaknya. Resepi dia mudah je, tu pun dah di olah sikit.

Bahan-bahan:
Bun/roti hotdog
Isi daging/ayam
Telur
Susu
Bawang
Lada sulah/putih
Unsalted butter/olive oil

Cara-cara:
Gaulkan telur, isi daging/ayam, bawang dan telur
Panaskan unsalted butter/olive oil dalam frying pan
Spreadkan campuran tadi atas roti hotdog, telangkupkan untuk masak
Balik-balikkan kedua-dua belah roti

Selamat mencuba! Nanti saya postkan pulak resepi Spagethi Carbonara, pun yummy.

5 comments:

  1. sama la jue pun ada buku yg sama hikhi

    ReplyDelete
  2. wah!harus dicr ni...kat kdai jual majalah biasa pun ade eh?

    ReplyDelete
  3. Azian,
    Kedai majalah biasa pun ada sbb rasa mcm pernah nampak. Bell lah, mmg good investment :)

    ReplyDelete
  4. Azian,
    Kedai majalah biasa pun ada sbb rasa mcm pernah nampak. Bell lah, mmg good investment :)

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte