Friday, November 23, 2012

A Day In PD

Ok, sebab saya agak kemaruk nak pi vacation, so tayangkan entry santaian bulan September lalu. Ini "vacation" ke Port Dickson yang tak sleep over, just a spontenous idea by MS masa bangun pagi tu. So off we go and no I did not bring any picnic basket with us. Hehe. Bertolak jam 9 lebih kot and sampai sedang elok belum tengahari. Thaqif slept all the short way to PD and woke up to the view of the sea. Dia dah excited tengok laut.
 
Tukar baju semua di public toilet PD yang sungguh daif. Sebelum tu mintak salah satu gerai di situ isi angin dalam float Thaqif. Pastu kami sewa a picnic table, dalam RM20, okla. Letak barang and off the three of us  to the beach.
 
Thaqif biasa la mula-mula taknak duduk dalam float dia, pastu dia tengok budak-budak sekeliling pun dengan float dia pun nak. Punya la happy dia. Paling happy bila main sand. Macam joy habis orangnya. Sampai time balik dia tak nak balik, dah mandi tukar baju masih nak grab mandi laut! Takpela, next time kita pergi Thistle boleh main laut sesuka hati. Kat public beach ni ramai sangat orang dengan segala boat, tapi overall okla. Cuma, the public toilets are horrible!!!!! It was a horror to have to use those toilets! Shame on you whoever manages those horrible toilets. Tolong la reconstruct again!
 
Anyway here are the pics  from the trip.
 
 



 
 
Had a blast playing sand..








 




 
Syok sangat main pasir!!!



 
Going back and forth for the water...
 

Bye bye PD, we will come again..

Wednesday, November 21, 2012

News News And News

Hello...
 
Lama sungguh tak buat any post. Busy, kali ni seriously busy. Hehe. Just updating my blog while I have the luxury of doing so now! Now or never! Hehe.
 
Some news here and there, some happy news, some sad news and some 'stressfull' news. Al kisahnya, I changed job from my almost 5 year-job in Putrajaya, where not just work life balance is a priority there, but when I think again, it was more of a "life work balance" which means the old place prioritizes life more than work itself! I joined the company when I was single, got engaged there, got married there, had my sweet honeymoon while working there, got pregnant with our first child there and gave birth to our first child there! In a stint of 4 years plus! Some memories.. Anyway, life has to go on, while I enjoyed my time there where I have the best of friends there, my career path was not moving along. So, after studying the trend there, I know I was not getting anywhere anytime soon if I stayed there. And salary wise, well, I could get more if you know what I mean. So I decided to change job before it was too late.
 
I joined a similar field but a bigger player I'd say and I unexpextedly landed a post I was not looking for and I was happy with the offer of the salary. Since my previous company has a policy of 3 months' resignation period, I enjoyed the last 3 months like mad. Hehe. It was like hey I was not given any work but I got paid!! Hehe.
 
And the 'stressfull' moment begun the moment I joined the new company. While i love what I am doing as in the  work itself, I kindda loathe the workload and environment. It is rather a 'dead' environment, it is like there is an unwritten rule that no one should speak during working hours! But thank god I have had experience working in a place like this, the differences were my previous boss was a Firaun but my current boss, alhamdulillah is not and I was single when I worked in the Firaun place, so even with the keji workload, I managed as I was single. But to go through that again, well, I can but if I was given a choice I'd directly say "hell, no"! Hehe. Well, it has just been a month so we'll see. Ah now I remember, it is in KL so that's why I kinda dislike it coz it is in KL Sentral where there is nothing! Dulu jalan pulang ke rumah lalu segala Tesco, Giant and IOI Mall Puchong plus Sunway Pyramid, sekarang kosong!!! Hampa tak berjumpa shopping malls!
 
The other happy news is that we went for a nice vacation before I left the previous company, we went to JB and Singapore, Legoland and USS to be exact. Pergi dengan our friends, 2 other families. Best! Nanti post another entry on that.
 
Another happy news was we got a nice pressie on Thaqif's 2nd birthday- I was pregnant again, as we hoped! So, we counted that Thaqif will get a lil bro or sis when he turns 2 and a half lebih sikit hehe. Well, we planned 'good'. But Allah has better plans in store. I had a miscarriage just recently because our baby's growth stopped at 8 weeks. Tak ada rezeki tetapi kami redha, I always believe there is always hikmah behind every single thing. I know Allah has greater plans for us. Nak kata tak sedih itu tipula tapi memang kami betul-betul redha dengan ketentuanNya. Dan syukur kami sudah dikurniakan seorang anak cerdik comel bijak tu. Sekarang baru saya tahu rasa keguguran itu macamana, physically and emotionally. Tadi baca sini dan mensyukuri Allah memberi saya kesenangan dari segi emosi dan rasanya alhamdulillah termasuk fizikal juga. Sakit masa keguguran sudah dirasai, sungguh perit, tak sangka mampu jugak saya bertahan sampai doctor terkejut tengok saya macam keadaan orang normal walau baru lepas keguguran yang keluar semuanya. Alhamdulillah lagi, lagipun Allah tak akan menguji seseorang lebih dari kemampuannya.
 
"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari dan datangkan petir dan kilat, kita bertanya dan menangis tentang ke mana hilangnya matahari. Rupa-rupanya Allah mahu berikan kita pelangi..." (quote dari blog Dr Zubaidi)
 
Okla, in shaa Allah, pelangi menunggu saya.

Friday, October 12, 2012

Happy Birthday Thaqif Shah!


First things first. Last 3rd October 2012, my Thaqif Shah turned 2 years old! Sekejap saja! This year kami tak buat birthday celebration macam last year. We decided to go for a birthday trip yang boleh meng-enjoy-kan parents Thaqif jugak hehe. We went for a 4D3N trip to JB-Singapore; amongst other, Legoland, Universal Studios Singapore and Night Safari.

On the eve of 3rd October, our friends Fiza and Fai "organised" a small birthday celebration for their son Mirza, who was born 1 hour apart from Thaqif on the same day, in the same hospital. So dia orang suruh kami join sekali celebrate birthday Mirza and Thaqif together. We all makan-makan kat McD area rumah and Fiza bought the boys birthday cake. Thanks Fiza! Best :)

On my little boy, whoa, I can not really explain his achievements, dah macam-macam sangat sampai sangat menarik hati, sangat lawak, menghiburkan dan lain-lain la dengan kelakuan dia, lagak dia, gaya dia, percakapan dia. Huh tak tau nak mula dari mana pun hehe. Bila time macam ni memang la pepatah orang tua-tua cakap "anak tu penyeri hidup" memang sangat la betul. Kita orang asik tergelak kekeh dan jeling-menjeling dua orang tiap kali Thaqif buat hal, cakap-cakap, tiru-tiru dan macam-macam lagi. The happiness flows in our hearts- literally tau. I mean you can really feel it time tengok keletah anak! Memang la anak-anak tu penyeri hidup!

Okla, nanti update lagi cerita Singapore pulak. For now, I am just hoping that my little boy will become a soleh son and successful dunia akhirat. Semoga jadi anak yang mendoakan kedua ibu bapanya.



Thursday, September 13, 2012

Raya Stories - Part II


Kalau tak buat sekarang sure lenyap terus Part II raya stories I ni huhu... OK, every year pun serupa (padahal baru 4 kali je beraya sebagai sudah berkahwin hehe), sama ada pagi kat rumah parents MS and tengahari kat rumah my parents or the other way round. Sebab rumah parents MS dengan my parents is 10 minutes away. Setakat Sunway dengan Subang Jaya, halus perjalanan tu kan hehe.

This year pagi rumah parents MS. Mula cadang nak ke masjid dengan Thaqif sekali, tapi tiba depan masjid manusia punya la ramai terus tak jadi mengingatkan anakku yang seorang boy yang melari sakan, dalam sesak tu sure dia cepat je lenyap sana sini tak terkejar nanti kan hehe. So MS je la pergi masjid. So I stayed at my in laws' place dengan Thaqif.

Godek kueh raya nenek dia

Tak ingat apa tah dia mintak kat
mommy...

Mommy tepung gomak
cuba nak camwhoring
dengan anak sebab boring
berdua..

OK, around 10.30 kot, semua ahli keluarga balik dari masjid. So bersiap sedia nak salam setiap orang. Ni berbeza dengan my side. I belajar duduk ikut turutan salam setiap orang ikut seniority selepas berkahwin. Kalau my side, simple maybe sebab kami dua beradik saja. So tak ada keadaan "formal" salam berturutan kalau my side. Salam biasa-biasa saja. Tak pernah menangis pun. Tapi sebelah MS, mereka biasa mintak maaf bersungguh-sungguh hingga berjuraian air mata sebab keluarkan kata mohon maaf ikhlas dari hati so sedihkan. Tapi bila I salam dengan MS, I masih diri I, tak reti nak mintak maaf berjela-jela but he knows when I say "I mintak maaf untuk semuanya", bermakna segala-galanya tak perlu sebut maaf berkasar, maaf kelakuan buruk, maaf kata-kata salah cakap dan bahasa, halal makan minum etc. Dia tau background family I yang simple so he does not mind :)


Thaqif senyum cute santai dengan walid

So tengahari time Zohor gerak ke rumah my parents. My sister was still around sebab dia memang every year raya rumah my parents dulu and petang balik kampung hubby dia di Perak.

This year susah betul nak amik
family picture ni! Thaqif macam
tak dok diam sebab tak sabar nak main
dengan abang-abang..

My nephews..


Seperti biasa, beraksi
di tempat favourite
di tangga rumah opah

Us, yang tak ikut tema warna (MS la
tak nak tempah baju malas).
Haish next year nak take better
and proper pictures la.

All in all, raya tahun ni agak "sanggap" compared to the previous. Ta ta.

Tuesday, September 11, 2012

24 Syawal 1433 - What Breastfeeding Taught Me

Pejam celik pejam celik it is 24 Syawal. Today marks my 2 year-journey of breastfeeding my son (mengikut kalendar Islam). Alhamdulillah, syukur atas rezeki yang satu ini. Sempena meraikan hari yang sangat-sangat I tunggu ni, I just nak note down in brief what breastfeeding taught me.

1. Menghargai dan bersyukur
Menghargai rezeki Allah yang satu ini, iaitu diberi peluang breastfeed anak sendiri, sesuatu yang tidak mampu digambarkan dengan kata-kata. Ada orang yang tidak diberi peluang untuk merasakan keadaan ini.

2. Berusaha dan tidak kenal penat lelah
Kerana I diberikan rezeki production yang agak "kais" maka I had to put extra effort in this BF journey. Hempas pulas pump nak cukupkan bekalan untuk anak time kerja. Only god knows. Sejak BF, I macam "lupa" erti kata penat. I kept going.

3. Sanggup
Sanggup buat apa sahaja untuk menjayakan usaha BF terhadap anak. Anything. Sanggup spend berjam-jam untuk menjayakan misi ini.

4. Rajin
Seorang yang pemalas bisa jadi rajin kalau melalui proses BF ni. Maybe mula-mula terpaksa rajinkan diri lama kelamaan dah jadi sebati.

5. Mengingati
Mengingati bagaimana perih jerih susahnya my mum membesarkan I walau tak sempat BF lama with my mum. Tapi lebih memahami sekarang ni. Being a mommy itself dah membuatkan kita hargai ibu sendiri tapi bila BF ni menjadi lebih-lebih menghargai kot. Pendapat I la.


Started work with this much stock (only)

NIP (nursing in public)- anytime, any day and
anywhere :)

Semoga dapat BF anak kedua dan seterusnya sama seperti anak ini, inshaAllah.

Monday, September 10, 2012

Raya Stories - Part I

Hello. Bulan Syawal sudah hampir ke penghujungnya tapi saya ni baru nak update cerita persiapan raya? Apakah? Hehe, tak apa la, biar ada post untuk records sendiri nanti in future nak baca balik :) Ni kes hari tu baca post lama masa time pregnant, rasa macam thank god I have this blog, I almost forgot the journey of my pregnancy back then!

OK, persiapan baju Thaqif la yang paling utama. Baju mommy dia dah beli kain dari officemate and tempah saja. Tema nya turquoise and rainbow haha. Walid Thaqif tak nak buat baju melayu sebab dia nak recycle ada satu baju melayu yang pakai sekali je. Okla, I jenis tak memaksa. Tapi next year nak paksa jugak kot, macam tak cantik ambik gambar raya warna asing-asing. Hehe. So baju-baju Thaqif dah awal-awal beli masa Mothercare sale (mommy Thaqif dah sign contract dengan Mothercare sejak dia baby hehe) and pants dia majorly beli di Debenhams, masa sale jugak :) Hehe. I like those UK brands sebab durable and comel-comel :)

Belian kueh secara halus-halusan sebab tiap tahun tak habis je so tiap tahun makin kurang beliannya. Paling besar ada niat nak buat tempeyek bilis oiii, sudahnya tak terbuat haha. Syok sendiri je.

Puasa macam biasa, beli gorengan panas di pasar ramadhan and memasak for sahur. Tarawih sedih tahun ni dapat buat less than 10 times (sigh) tapi ada peningkatan dalam mengaji Al-Quran, alhamdulillah. 

All in all tahun ni persiapan macam tahun-tahun lepas, sederhana :) These are pictures relating to the persiapan raya. Ok, nanti sambung raya stories lain. Bye.

Pergi Tesco Puchong teman my sister
cari baju kurung "20 by Rizalman", sekali
terjumpa songkok kanak-kanak :)

Tahun ni buka puasa di luar sekali sahaja,
with our good friends, Fai & Fiza.
Gambar gelap!
Berkobar kami ke Laman Grill kat Shah Alam
buka kat Chef Zubir punya cafe sekali hmmm
it turned out "bad". Maybe sebab puasa kot.
But ambiance wise, I give 9 /10 :)

Thaqif & Mirza
The boys born on the same date.
Berkeliaran lari kat area Laman Grill.

Last minute shopping at Mothercare,
saja tengok kot ada yang berkenan
di saat akhir, eh actually
pants hunting.

A day before raya, went out of the house
pagi-pagi to pick my mum up nak ke Pasar Tani
Kelana Jaya. Punyala kosong jalan!

Pasar Tani Kelana Jaya, macam-macam
ada.

Errmm I purchased hmm insect
repellant at the Pasar Tani...
Well, it works well..

Pucuk dicita ulam mendatang.
Ada orang jual tempeyek bilis semata
kat Pasar Tani KJ tu! Grab dua big tubs!

Friday, August 3, 2012

Thaqif And His CDs At 22 Months

I was supposed to write on the Gold Coast outing for Part II but nah, did not feel like it hehe. So this is what it is going to be today. About my little toddler's CDing journey.

Roughly he has about 35 to 50 CDs (I can not really remember actually hehe) of which he wears daily up until 10pm or so. I still have not guts to use CD on him from 12 midnite to 7am in the morning hehe. I do not trust the microfiber inserts to do the job and I am not going to wake in the middle of the night to change his CD, no! Let me have my "peaceful" night sleep till I have Thaqif's baby sister or brother! Breastfeeding Thaqif thru out the nite is a piece of cake since I do the mengiring position which allows me to sleep.

But, day by day, I keep on thinking about the earth (haha!) and how I am contributing to the dying earth. Hehe. And also, I have been thinking over and over on further saving up MS' money (I am such a good wife, no? Hehe, honestly, it breaks my heart to see him purchase the DD when that money can be used for something else). So, I had purchased some bamboo inserts for starters. I had just finished doing the pre-wash of those inserts. I am thinking of combining the microfiber and bamboo insert for the "takung and serap" effect for a peaceful-7 hour-sleep. Hopefully it works.

Thinking of trying it maybe next week.. Huhu..

So here are some of the newly purchased
CDs for night time. I had purchased
some earlier. No fancy brand :(

Tuesday, July 31, 2012

Two Months Shy Of Turning Two Years Old


Ini latest pics of Thaqif Shah ni, big boy yang nak masuk dua tahun soon! Sekarang makin cheeky, lincah melincah, dah boleh faham instructions and boleh mintak apa dia nak (ada yang kita faham ada yang tidak hehe). Latest semalam dia sebut "Hey Thaqif" masa pick up dia dari rumah nenek dia. Dia panggil diri sendiri tapi gaya macam panggil orang lain kan hehe. Before this all this while dia panggil diri dia "Akif", semalam dah boleh panggil properly Thaqif hehe. Ok la, enjoy the pics.








 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte