Tuesday, January 31, 2012

Cloth Diapering Thaqif Shah

Hello. Lama tak update blog. Macamlah busy sangat hehe. Ingat lagi post PinkGremlin pasal "Panggilan Penghijrahan"? Hehe, masa tu baru terima sebeban cloth diapers (CD) yang affordable dari a few resellers online. Niat nak berCD ni sebenarnya dah lama terlintas, tak silap sejak Thaqif dalam 8 or 9 months, tapi sebab kurang research tentang ilmu cloth diapering, niat ni tertangguh hingga Thaqif berumur 14 months. CD pertama saya beli di Midvalley Baby Expo bila tak ingat (sampai tak ingat kan!) beli 2 CD saja, Lunatots dengan Autumnz. Masa tu tak banyak pilihan pun.

Entah macam mana December 2011, tiba-tiba semangat nak berCD datang kembali, maybe lepas buat banyak sikit reading on CDing, tanya kawan-kawan and join FB group on CD, tengok macam tak la susah sangat atau membebankan. Kebetulan December ada Year End Sale, PinkGremlin pun borong la segala brand affordable CDs, mengambil advice old timers yang cakap kalau baru nak try, better go gor affordable CDs dulu.

Selepas buat pre-wash, start pakaikan CD on Thaqif, the first 2 weeks during weekends sahaja, then bila hantar ke rumah MIL, saya bekalkan CD jugak, with notes on DOs and DON'Ts, terang serba sedikit pada MIL. Sampaila hari ni, alhamdulillah, tak rasa terbeban langsung, lagi seronok adala. Paling bagus ialah duk make sure Thaqif tak pakai CD more than 4 hours, rasa macam suci betul sebab kerap tukar diaper. Kalau pakai disposable diapers selalu je "terlajak" hehe sebab memang dispos jarang sangat nak leak. Pengalaman CD leak kena 2 kali saja, sebab CD tu macam agak besar, walau dah pakai ketat pun, somehow macam besar. The first week MIL try CD, asyik leaking, I told her kena pakai ketat sikit as I know MIL punya style memang pakaikan diaper loose sikit sebab memang dengan dispos macam tu. So sekarang memang tak berapa dengar cerita leaking lagi dari MIL.

All together I have 24 CDs, satu pemberian kawan masa birthday Thaqif. So tak da la terkejar-kejar membasuh, sebab quite sufficient. Tapi belum fully berCD, malam masa tidur masih tak berCD sebab duk nak try and carik yang mana yang ok. And MIL pun ada kala campur CD and dispos, as I did tell her to try it out first. But so far so good. Washing it pun no problem as in time consumption, memang tidak terasa langsung terbeban seperti yang disangka sebelum ni. Tapi part paling tak best nak knock off the solids from CD! Hehe, tapi teringat pesan my mum and dengar juga tazkirah di radio about Islamic parenting. 7 tahun pertama memang ibu bapa dalam posisi menjaga (really take care) anak seolah-olah menjadi "hamba" kerana semua kita buat. Maka, nak buang poo poo dari CD and bilaskan nya kira jadi "no sweat" la :).

Anyways, the real reason behind my CDing Thaqif is for environmental purpose, sebab selalu sangat terbaca it takes about 550 years for disposable diapers untuk lupus naturally. And also as part of natural parenting hehe, pernah terasa breastfeeding dah buat, homemade food juga dah beri, why not CDing juga kan :). But of course those are just part of natural parenting. Banyak lagi the common natural parenting things yang tak terbuat hehe. Segala babywearing, homeschooling, limit and monitor TV time, co-sleeping, organic food and stuff, dan macam-macam lagi.

The affordable CDs

Pre-washing them

My happy toddler in CD


Weegro yang tak bulky and
senang "handle"

Rainbow Baby yang fit Thaqif perfectly

So far my favourite ialah Lunatots and Weegro. Kalau style I prefer AIO kerana mudah macam dispos. InsyaAllah ada rezeki lebih nak try brand yang "mewah" sikit. Hehe. 

Thursday, January 19, 2012

That One Thing That Turns You On

There are a lot of things that turns me on when it comes to MS, but yesterday, I was suddenly reminded of that one thing that really turns me on - about him.

I was driving back with Thaqif on tow, at the back from my parents' place to home and as I was entering a corner, I saw 2 fast moving cars on the right lane - one was E34 and at the back chasing it was an E36. The E34 was on a rather "out of shape" condition and white in colour, but the E36 was looking sleek in its grey skin, excellent looking condition - and chasing the E34 on a rather high speed.

I looked at those cars and then realised, the E36 was MS'. Hehe. And I was then reminded of how it really turns me on, having a guy who's into cars and really knows his stuff. The real know-it-all guys. I have had a lot of guy friends who were into cars during my uni years and they knew a-z about cars.

Ah, I am rather fated to have these kinda guys in my life. So I think.

So, what's that one thing that turns you on about your man?

Friday, January 13, 2012

Breastfeeding : What Kept Me Going

Another entry on breastfeeding.

Thaqif is now 15 months old. There is still a long way to go.

Tipulah jika saya kata saya tak pernah rasa penat, letih, terkejar-kejar, tiada masa free dan berfikiran "lamanya journey ni" when it comes to breastfeeding my son. Tambah-tambah bila dia dah makin besar and makin kurang minum, memang sudah agak "senang" saya rasa kerana tak lagi kena pump di malam hari di rumah atau di Subuh hari. Gone are the days :) Haha. Sekarang hanya pump di office sebanyak dua kali, satu during lunch hour, satu lagi after office hours. Bila ada hari-hari tiba-tiba hasil pump kurang dari biasa, mula la rasa hai malasnya, kena pulak pump masa kat rumah sebab nak cukupkan bekalan esok. Ada kala sungguh malas hingga sudah sentuh frozen EBM stock. Sekarang hanya tinggal ada 25oz saja haha. Kes malas pump and tak ganti yang diambil dari stock.

Belum lagi cerita tentang back pain akibat mengiring most of the time waktu tidur malam! Ya Allah, punya la sakit hingga hari-hari mintak MS massage kan. Gaya minum Thaqif dah bertukar since he turned one. Dia kurang minum siang, tapi waktu malam tidur asyik nak minum berkali-kali seolah-olah kembali ke zaman masa dia baby kecik! Jadi mommy memang tidur mengiring saja jawapannya! Kat situ je dah kadang rasa "bila Thaqif nak 2 years..". Kadang-kadang cepat-cepat beristighfar dalam hati, takut bila complain, Allah tarik nikmat untuk breastfeed Thaqif.

Jadi, apabila saya rasa letih, penat, back pain yang sentiasa menyerang, saya renungkan yang ini:-

1. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.

2. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.

3. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

(from here)

Memang sure terus rasa syukurnya Allah bagi dan masih terus bagi nikmat untuk saya breastfeed Thaqif. Saya selalu fikir, jangan mengalah, kenapa Allah masih bagi nikmat ini? Yang sebenarnya Allah mahu beri saya jalan "senang" untuk dapatkan pahala! Ini yang saya fikir setiap kali sekarang ini. Allah buka peluang paling "senang" untuk saya kumpul pahala!!

Bukan semua orang dapat peluang ini benar? Atau dapat peluang begini tanpa kena lalu rintangan bukan?  Saya kira breastfeeding journey saya alhamdulillah, tidak terlalu banyak rintangan. Jadi saya harus bersyukur habis kan!

Semoga saya terus mendapat nikmat Allah yang satu ini, semoga Allah bagi peluang untuk saya cuba capai perkara yang ketiga itu! MasyaAllah.

Resepi Pancake Mudah

Lama sudah tak bersiaran tentang homemade food Thaqif Shah tu. Hehe. So kali ni nak cerita pasal hari tu buat pancake for Thaqif. Before this ada a few times dah buat pancake from different recipes, tapi macam tak jadi sangat lagi-lagi tak dapat macam pancake fluffy McD. Thaqif suka sangat pancake McD, actually memang tak nak bagi dia because for sure ada salt and sugar pancake McD tu, tapi ada sekali tu dia refuse breakfast dia masa kami breakfast McD, so bagi la dia sikit, sekali dia suka, lepas pada tu kami pejam mata bagi je dia pancake McD. Ya la, kadang-kadang fikir, memang la not supposed to exceed recommended salt intake for toddlers, tapi since everyday cooking pun tak pernah letak garam or gula, bila once in a blue moon bagi benda macam pancake yang ada salt and sugar, saya rasa not so bad sebab hanya pada hari itu saja lah "terlebih" salt and sugar nya. But for all you know tak exceed pun kot sebab amount makanan yang dia ambil tu banyak mana pun kan. This is my "justification" la :). Hehe.

Anyways, setelah lama jugak cari resepi pancake yang senang and tak banyak ingredients yang Thaqif tak ambil lagi, sekali masa baca blog ini, dia ada post entry dia buat pancake for her lil' one. Macam senang dan menarik and guarantee fluffy macam McD je resepinya! Hehe, maka sudah try dia.

Resepi
-1/2 cup tepung gandum
-1/2 teaspoon baking powder
-1/8 teaspoon baking soda / soda bikarbonat
-1/2 cup cecair (I mixed 3/4 strawberry flavoured yogurt with 1/4 freshmilk)
-lebih kurang sebiji egg
-1 sudu besar melted unsalted butter


And then I split the bancuhan into two, satu kira plain, satu lagi campur crushed banana. Pastu panaskan pan, letak sikit olive oil or unsalted butter and tuang bancuhan tu dalam egg ring/shaper (ala macam kat kedai burger or even McD ada mould untuk telur tu).

Hasilnya di bawah. Unfortunately Thaqif tak makan banyak pun, nampaknya mommy kena usaha lebih keras try jugak miripkan macam rasa McD punya pancake!

Tapi bagi mommy and walid, rasanya ok, dah mirip McD dah tapi not to Thaqif's standard! Hukhuk. Anyway, ini saja, selamat mencuba :)




Thaqif di suatu hari yang panas
bermain foreman dengan
bicycle hadiah from opah and atuk

Monday, January 9, 2012

In Loving Memory Of Khairil Nizar

On 1.1.2012, my good friend Khairil Nizar a.k.a Kerel was called to be with Allah. He passed away in peace, from a short stint of brain infection. He was unconcious for about 2 weeks before he passed on. I did not get to visit him while he was hospitalised as I only knew about it a bit too late. I planned to visit him on 2.1.2012 but Allah took him earlier. It was a shock to all of us. Though I had not seen him for almost a year now, I can still remember vividly our days together.

Kerel, Dora, Ad and I used to lepak every Friday night since I was still single until I was heavily pregnant. When Ad moved to JB, Kerel, Dora and I continued to lepak on Friday nights though it was only the three of us.

When I gave birth to Thaqif, my lepaking time on Friday stopped. Huhu. So we stopped to hang out but whenever Ad is in KL, the three of them hang out, but not me. Pengorbanan anak still baby, how to lepak malam-malam. So basically, I did not see Kerel since the day I gave birth to Thaqif. A few events at my place he did not turn up due to work commitments.

Though a lot of us had not met Kerel for quite sometime, when we saw him for the last time, as for me I felt like hugging him for the last time. Then I told my friends, all of them wanted to do the same thing! Anyway, all of us cried buckets.

To Kerel, we will miss you dearly. I will definitely miss you. Semoga roh nya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Kerel orang yang baik-baik, insyaAllah syurga balasannya.

Berbuka at Swensen's Subang Parade
in 2010, I was heavily pregnant

Naik Taming Sari di Melaka 2009

Bandung Trip in 2008



Enjoyed our trip to Melaka in 2009,
just the three of us as Ad
could not join us

He was the emcee on my
reception day, and he did a
really good job!

To Kerel, you will always be missed as we go back way from our A-Level days..

P/S: Did this post in English as he loved to converse in English (or rather our rojak English! :)
 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte