Friday, January 13, 2012

Resepi Pancake Mudah

Lama sudah tak bersiaran tentang homemade food Thaqif Shah tu. Hehe. So kali ni nak cerita pasal hari tu buat pancake for Thaqif. Before this ada a few times dah buat pancake from different recipes, tapi macam tak jadi sangat lagi-lagi tak dapat macam pancake fluffy McD. Thaqif suka sangat pancake McD, actually memang tak nak bagi dia because for sure ada salt and sugar pancake McD tu, tapi ada sekali tu dia refuse breakfast dia masa kami breakfast McD, so bagi la dia sikit, sekali dia suka, lepas pada tu kami pejam mata bagi je dia pancake McD. Ya la, kadang-kadang fikir, memang la not supposed to exceed recommended salt intake for toddlers, tapi since everyday cooking pun tak pernah letak garam or gula, bila once in a blue moon bagi benda macam pancake yang ada salt and sugar, saya rasa not so bad sebab hanya pada hari itu saja lah "terlebih" salt and sugar nya. But for all you know tak exceed pun kot sebab amount makanan yang dia ambil tu banyak mana pun kan. This is my "justification" la :). Hehe.

Anyways, setelah lama jugak cari resepi pancake yang senang and tak banyak ingredients yang Thaqif tak ambil lagi, sekali masa baca blog ini, dia ada post entry dia buat pancake for her lil' one. Macam senang dan menarik and guarantee fluffy macam McD je resepinya! Hehe, maka sudah try dia.

Resepi
-1/2 cup tepung gandum
-1/2 teaspoon baking powder
-1/8 teaspoon baking soda / soda bikarbonat
-1/2 cup cecair (I mixed 3/4 strawberry flavoured yogurt with 1/4 freshmilk)
-lebih kurang sebiji egg
-1 sudu besar melted unsalted butter


And then I split the bancuhan into two, satu kira plain, satu lagi campur crushed banana. Pastu panaskan pan, letak sikit olive oil or unsalted butter and tuang bancuhan tu dalam egg ring/shaper (ala macam kat kedai burger or even McD ada mould untuk telur tu).

Hasilnya di bawah. Unfortunately Thaqif tak makan banyak pun, nampaknya mommy kena usaha lebih keras try jugak miripkan macam rasa McD punya pancake!

Tapi bagi mommy and walid, rasanya ok, dah mirip McD dah tapi not to Thaqif's standard! Hukhuk. Anyway, ini saja, selamat mencuba :)




Thaqif di suatu hari yang panas
bermain foreman dengan
bicycle hadiah from opah and atuk

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte