Tuesday, February 28, 2012

Menu Thaqif Hari Ini

Halo. Dah berkurun tak buat entry pasal makanan Thaqif. At 16 months, Thaqif dah makan macam lauk adults except for certain dishes la macam mee contohnya and semua bahan-bahan dia pakai yang lain sikit, I mean like olive oil, unsalted butter, organic flour etc masih dikekalkan. Cuma lauk-pauk dia adalah seakan adult punya like ikan steam, kurma, masak lemak tapi memang masak asing.

Anyway, ni menu hari ini.

Toasted salmon sandwich

Ni la rupa intinya, salmon goreng
dengan bawang and peas

Tortilla wrap

Isinya ialah potato, corn,
tomatos, onions, low sodium cheese
and beef

Guna Daiso punya sandwich cutter/
shapper hehe

Oh, as usual tidak ketinggalan, pose last Saturday from the kids. Hehe. Thaqif minum Ribena. Satu hari pelepasan, mommy kesian, lalu bagi dia Ribena cair. I shouldn't make it a habit (hari pelepasan tu). Selalu rasa bersalah bila baca kat Homemade Solid Food For Your Baby Farah Rahim. Everyday is a learning day. Latest pasal giving sugar to toddler can lead to insulin resistance pulak. Okla, sila la tengok pose Sabtu hehe.


Tuesday, February 21, 2012

Hobby Setiap Sabtu

Sekarang ni tiap Sabtu, budak-budak ni (Thaqif and his cousins) ada hobby baru kat rumah Opah. Photography session. Tiap minggu diaorang ni nak posing and suh tangkap gambar! Sikenit memang lah gaya joy sangat dapat lepak dengan cousins dia sebab dia rasa dia dah besar, boleh join mereka. Mari tengok aksi-aksi budak-budak ni.

3 or 4 weeks ago, bermula tangkap
gambar kat tangga ni la..



Sessi 2 weeks ago, yang berdua tu suka
la nak buat aksi ultraman la apa la, yang
kenit tak reti lagi! Hehe


Sessi last week, snack time makan biskut
sambil santaian! Chill..




Aksi main Masterchef kat tengah rumah Opah..
Nampak tak kenit tak puas hati kat atas tu, dia asik
nak orang lain punya periuk!

Monday, February 20, 2012

Safety Feature : Automatic Gate


Apakah? 3 mahluk = 3 kereta? Apakah mahluk kenit jugak drive satu kereta? Huk! Bukan!!! Huhu, cepatla terjualnya kereta MS yg belah kanan tu, hazab rasanya kereta MyVi comelku kena park luar dan berpanas dan berhujan sebab walid Thaqif ni conquer porch! Tak aci sgt!

Sejak kena park luar ni, tak dapat nak enjoy safety feature si automatic gate ni. Rasa bahaya kerana area rumah kami banyak penyangak berkeliaran, asik je ada kes ragut meragut surirumah bagai! Auto gate ni memang dah owner lama installed, masa kami beli rumah ni dulu pun memang siap ada, kami enjoy kan aje. Tapi bila dah tau kebagusannya, kalau lain kali ada rezeki kot beli rumah lain ke apa ke, maybe nak allocate wang untuk buat auto gate. Sangat selamat especially untuk yang beranak kecil. Tiap kali kuar dari rumah, tekan je remote and drive out. Paling penting masa balik malam-malam, bila mommy drive berdua dengan baby, memang sangat membantu sebab tak perlu turun bukak gate malam, tambah-tambah area yang peragut berkeliaran ni! Takut!

Oh cepatla ku dapat menikmati kembali MyVi di dalam..MS ni pentingkan "ladies" dia jek, huk huk (ladies = cars).

P/S: Sapa nak beli keta kanan tu? Beli la beli la!!!!!!!!

Tuesday, February 14, 2012

Electric Shock & Berdua

Oleh kerana Thaqif masih kecik and we all memang tak tinggalkan Thaqif ke mana-mana, waktu berjalan berdua-duan mommy dengan walid memang kira either almost non-existant atau at a very minimal level. Biasala, anak masih kecik, parents saya sudah very the veteran, PIL pulak dahla hari-hari menjaga Thaqif, tak kan la time weekend or cuti nak posok Thaqif pada mereka juga kan :).

Anyway, of late ni saya dengan MS selalu pergi pasar malam di area rumah PIL tiap Monday night, only the two of us. Kalau dulu MS je pergi seorang, now kami berdua naik bike pi pasar malam (tak moh jalan kaki nie!) best, time halus untuk berdua-dua.. hehe. Nike bike boleh huggy muggy hehe.

So semalam sudah terperangkap dalam heavy rain, so we had a very early dinner at 7pm kat restaurant kat area pasar malam sementara tunggu hujan subside. Lama gak la dekat sejam lebih! Sangat lebat. So we talked and talked and talked (tapi dalam hati mommy ni risau if Thaqif dah bangun tidur cari mommy nak BF, tapi takde pulak BIL call..) and talked.. And suddenly, I was slapped with one feeling, macam kena electric shock. Tak tau apa benda, tapi tengok muka MS dan rasa "wow, this is why I fell in love with this guy!" masa MS sibuk duk cerita something. The feeling was indescribable, macam love rushing and falling down from the sky, on top of my head! Macam mana tu? Sendirik pun tak faham!

Apakah misteri keadaan tuh? Adakah kerana happy dapat keluar berdua and terperangkap kat restaurant dalam hujan lebat, or adakah kerana 7 years ago, yesterday's night (coincidently) MS came to my parents' place, called me to come out and asked me to be his steady girlfriend with a rose in his hand? Haha. Sendiri pun tak sure adakah kerana itu. Hehe.

Anyway, out of all the resolutions that I have for year 2012, one of it is to make time and effort to rekindle our love, our relationship and our marriage. It is one of my goals this year simply because it is important and because Thaqif is quite big now so we can generally or sort of "divert" a little bit of our attention to something else now. And also because it is advisable and important to do so. Says Ustazah Norbahyah (Semanis Kurma) in one of her tazkirah. So saya akan try to make plans and time for us  to spend more time together :). MS tu senang, dia ikut saja cara wife dia hehe. Ustazah Norbahyah cakap, kena ada 2 package. Percutian bersama family dan percutian berdua. Penting untuk mengekalkan hubungan rumahtangga suami isteri. Tapi kalau percutian berdua maybe tunggu Thaqif dah besar lagi kot, tak sampai hati nak tinggal kecik-kecik ni kan.

Next, will be our couple day out and followed by our third year wedding anniversary celebration perhaps? Stay tuned hehe.
 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte