Wednesday, March 14, 2012

Banana Cake Kukus

Before this, I have not introduced any type of dessert to Thaqif. Kalau "dessert" atau manisan yang bagi pun hanya fruits and once in a while, a small bit of vanilla ice cream. Then I read somewhere that it is good to introduce some kind of dessert to our toddlers but never to make it as a reward upon him accomplishing something. Katanya introduce as normal food, bagi once in a while or something like that. Dah lupa baca kat mana so tak boleh nak trace back hehe.

Dessert or sweet things here does not mean our dessert, all sugary and sweet kan. Macam biasa, mengekalkan healthy homemade food, tanpa artificial sugar. Kalau ada sugar pun from fruits :). Hari tu bloghopping lalu terjumpa resepi banana cake kukus kat sini. Senang sangat and suka sebab orang ni tak ada oven untuk bake, so ini secara kukus.

Resepinya:-

3 biji pisang
1 cawan tepung (if possible tepung atta or organic unbleached flour)
1/2 cawan olive oil/unsalted butter
1 biji egg
1/2 teaspoon soda bicarbonate
1/2 teaspoon baking power
Sedikit raisins

Caranya:-

Mash pisang dengan tepung. Then mix dengan bahan-bahan lain. Kalau nak fine texture sila lah blend tapi sebab Thaqif dah besar, saya guna hand whisk saja. Kemudian kukusla selama 25 ke 35 minit. Siap!

Kukus dalam periuk beralaskan
steamer base beli kat Daiso :)

Hasil banana cake kukus, yummy.
Risau Thaqif tak makan sebab
dia bukan peminat banana sangat,
tapi dia makan :)

Selamat mencuba!

2 comments:

  1. wah! menarik utk dicuba nih. najla love banana. u, tepung tu pakai brand ape (senang skit nak cari. hihi)pisang nak kena yg masak ranum like pisang emas ke?

    ReplyDelete
  2. Azian,
    I guna tepung atta masa ni (ada je jual kat kedai runcit, biasanya untuk buat gang capati smua) ada beberapa brand. Dulu ada try tepung organic unbleached (lupa brand tapi kat section organic kat Cold Storage masatu, Giant pun ada rasanya). Rasa dia ok tau cake ni :) Masa tu I guna pisang sedang-sedang masak dia.

    ReplyDelete

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte