Thursday, March 1, 2012

Online Purchase

Call me old fashion but I am old fashion when it comes to online purchase! Hehe. I hardly purchase things online although I know it is common and quite safe to do so. I think the thing that I dislike about online purchase is that you do not get the item immediately and you have to wait for it and also because tak dapat nak belek-belek dia, you have to use your imagination je. Tengok gambar, tengok size, agak-agak muat etc then order, pay and wait. I prefer the traditional way hehe tengok depan mata, try and suka then bayar and bawak balik :)

But as time goes by, I did purchase some stuff online, though not many. Kalau handbag memang sangat tak berani. Kalau ya pun it's like I saw my cousins or my sister carry it then suka, pastu baru beli. Handbags ni sangat susah, sebab nak kena tau fake ke tak so I leave it to my expert cousin to advise me on it. Mungkin jugak saya ni takut nak beli online sebab takut fake goods or tak puas hati kan.

So far baju tak pernah beli online. Selalu dengar orang complain tak sama macam dalam blog/web jualan, bila dapat lain tu la lain ni la. Tapi ada juga yang kata ok sangat, happy dengan apa yang dapat!

In time may be la saya akan terdorong beli lebih banyak barang online, tengokla nanti, sebab so far tak pernah kena tipu, cuma lambat tu biasa la kan. Hari tu suka perfume tapi memang tak berani beli, lagi selesa beli di kedai kot hehe. Old school habis kan saya ni. Hehe.

Kepada online sellers, kalau bagus if anda boleh reply sms/email customers dengan cepat, jangan biar customers tertanya-tanya, tertunggu-tunggu. Bila dah bank in duit kita sms, dia tak reply. Macam-macam la. Latest kawan saya kena, order CD online di satu "gedung" terkemuka, pre-order dapat harga special, order bulan December, sampai kini tak nampak bayang CDnya! Janji before CNY dapat, then alasannya supplier tak hantar barang nak dekat-dekat CNY (saya akui barang saya pun ada satu lambat sebab time CNY la), lepas CNY pun senyap, kata kawan saya macam tak logic la supplier tak hantar sampai la ni. Seller pulak senyap jek, bukan nak update kat FB/blog/web apa jadi, senyap jek, tunggu customers pulak pm/sms!

Selain tu ramai online sellers cakap malam hari, hari minggu tak dapat layan dan macam-macam rules la. Sebenarnya sebelum nak berniaga online kena fikir semua ni dulu. Dari pengalaman sendiri yang meniaga online sekejap dulu, my sister and I memang fikir semua ni. Oleh kerana at that time Thaqif was so small, my sister decided that she would handle all the customers, updating the blogshop and FB and she did it as promised. HP sentiasa on, reply sms/email customers promptly. Bukan nak puji tapi itu yang perlu difikirkan sepatutnya la kan. Betul kan. Saya awal-awal cakap I cannot handle the customers as I have a small baby masa tu, takut lambat reply sms/email and whatnot. Ada ramai sellers tak fikir hal tu langsung! Aneh!

Takpela, harap ramai yang sudah berubah and sedar diri hehe. Gambar-gambar di bawah ini setakat barang-barang yang saya pernah purchase online heheheh.

Cloth diapers from 3 different sellers

Affordable designer's handbag, with the
help of my cousin


Pinky  affordable pujaan hati baru
sampai kelmarin, tunggu lama sikit
because order time slightly
before CNY! Happy :)

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte