Monday, April 16, 2012

Anak Ini!


Semalam masa mandikan anak ini, dia mintak saya bukak tap. Bila bukak, dia basuh kaki kanan, kemudian kaki kiri. Saya rasa pelik sebab macam wah orang besar je. Sekali saya ingat, nenek dia memang ajar dia ambil wudhu lepas mandi sejak dia baby lagi. Terlintas balik acara dia basuh kaki kanan and kaki kiri dengan sendiri tu sebijik acara berwudhu masa basuh kaki. Petang tu mandikan lagi mommy terkejut. Dia letak jari jemari tangan kanan bawah tap water dan basuh telinga dia, sebijik cara mengambil wudhu. Basuh telinga sungguh-sungguh, bukan main lalu air, gaya basuh telinga dari belakang ke depan telinga sama seperti orang mengambil wudhu.

Mommy terpana sekejap. Betul kata orang, apa saja yang kita mahu, kita train saja anak dari kecil. Bak kata orang melentur buluh biar dari rebungnya? Thaqif diajar nenek berwudhu dari baby, harusla sekarang dia sendiri boleh dengan sendiri praktikkan beberapa steps berwudhu. Subhanallah. Walau kalau anak orang lain pun boleh buat diusia 18 months atau earlier, mommy ni tetap terpegun juga sebab tengok sendiri dengan mata dia berwudhu  diusia 18 months, walau tak semua step / sequence ada.

Sekarang mommy jadi sungguh bermotivasi nak train Thaqif macam-macam hehe. Thaqif jugak diajar nenek (nenek lagi kan hehe) belajar bahasa Arab. Semalam nenek datang rumah, sebut anggota badan and pakaian dalam bahasa Arab. Thaqif tunjuk depan mommy semuanya. Nenek sebut kaki dalam bahasa Arab, dia jerit "kaki". Nenek sebut seluar dalam bahasa Arab, Thaqif tunjuk seluar. Nenek sebut perut dalam bahasa Arab, Thaqif tunjuk perut. Mommy hanya banyak ajar English saja haha. Tu pun bila sempat. Memang nenek pun ada cakap masa dia baby, Thaqif belajar English kat rumah lah (dengan mommy and walid) tapi bila kat rumah nenek pun dengar juga nenek converse in English kadang kala. Alhamdulillah, Thaqif sudah boleh faham simple instructions dalam bahasa and English. Thanks to walid, rajin layan Thaqif cakap in English. Opah pun sama. Mommy asik taksub dengan breastfeeding journey Thaqif and pemakanan Thaqif jek hehe. Tak apa la, parenting is to be done together by us. Opah cakap Thaqif fast learner. Mommy tak pasti sebab mommy tak compare dengan anak-anak sebaya Thaqif, memang tak digalakkan compare. Tapi I am so proud of my little boy.

Mommy cakap pada walid, it appears like Thaqif lives up to his name. InsyaAllah.

Thaqif = Bijak dan cepat faham.

Friday, April 6, 2012

Toothpaste

Thaqif has started brushing his teeth with toothpaste just recently. Before this hanya brush secara kosong saja. Hehe. It seems that he found that brushing with toothpaste is so fun, gamaknya sebab boleh hisap-hisap toothpaste yang ada perisa tu la kot. Ok, walaupun saya mommy yang "ikut buku" haha, haish bab toothpaste ni macam ter overlooked pun iya. I mean I know toddlers are not supposed to use a flouride based toothpaste but I did not check the toohpaste ingredients itself masa beli. Terus grab Kodomo Lion tu sedangkan dia memang for kids tapi dia ada flouride (active flouride, tak sure macam mana) and memang dia tulis can not be swallowed. Kat instruction dia  ada jugak mention for kids below 6 punya cara. So satu hari my sister tegur cakap kenapa pakai Kodomo Lion, pakai yang no flouride punya like Pureen Kids. But she did mention susah nak cari Pureen Kids kat kedai.

I went back home and punggah laci Thaqif carik free gift masa pi Pureen Warehosue Sale ke motherhood expo ke tak ingat. Jumpa Pureen Kids Toothpaste. Dia tulis "No Flouride", "No Sodium Lauryl Sulfate" and "No Saccharin". Then jumpa page iklan dalam Pa&Ma. Ada explanation kenapa Pureen Kids Toothpaste tak ada that three items. Ok, see below:

Features:
Pureen Kids Toothpaste (Fluoride Free)
Safe for Children


1.Why No Fluoride
Fluoride is commonly sold as poison to kill rats and insects. Excessive fluoride is therefore NOT GOOD for the human body, especially for our children. Due to the poisonous nature of fluoride and children’s tendencies to swallow toothpaste, the US Food and Drug Administration (US FDA) requires all fluoride toothpastes manufactured in USA after April 1997 to carry the following warning:


“WARNING: KEEP OUT OF REACH OF CHILDREN UNDER 6 YEARS OF AGE.
If you accidentally swallow more than used for brushing, seek professional assistance or contact a Poison Control Center immediately”.


Fluoride Effects on the Teeth
Excessive fluoride ingestion during early childhood years can damage the tooth-forming cells, leading to a defect in the enamel known as DENTAL FLUOROSIS. Other Fluoride Effects are learning disabilities, damage to liver and kidneys, vomiting, stomach cramps, nausea and skeletal fluorosis.


2.Why No Sodium Lauryl Sulfate
Mouth ulcer is common in children. Sodium Lauryl Sulfate is a detergent and foam booster found in normal toothpaste. It can cause mouth ulcers, as it dries out the protective mucus lining in the mouth.


3.Why No Saccharin
Saccharin is synthesized from coal tar. It causes bladder cancer in male rats.


Source from here.


Kodomo Lion, actually sesuai untuk
6 tahun ke atas gayanya

I think this is a winner, paling bagus


Mommy "terkesan" bila nampak
"Mencari Yang Halal Itu Fardhu Bagi Umat Islam".
Hehe, actually Pureen kan halal Jakim
tapi sebab susah nak jumpa, guna la ni dulu.

Lepas ni bila ke Pureen Wahehouse Sale kat PJ (coming is 22 April ni), nak grab banyak-banyak hehe.

So sejak tu tukar ke Pureen Kids Toothpaste. Memang susah nak jumpa kat supermarket! Satu hari ke Tesco, cari-cari jumpa dia jual pack gedabak sangat! Tak jadi beli, sekali ternampak Mu'min Junior punya toothpaste, jugak tiada flouride. Hah pastu teringat my sister pernah juga mentioned this brand masa anak2 anak dia kecik dulu. Masa tu macam hah brand islamiah betui dengarnya. Hehe. Tapi sekarang beli since tak jumpa Pureen Kids Toothpaste kat supermarket. Yang free gift punya halus je entah 15g je. Tapi dia halal Jakim ya :)

So sekarang Thaqif guna dua la, Pureen Kids Toothpaste dengan Mu'min Junior. Okla, semua pun ada perisa strawberry, orange and fruity yang anak-anak suka kan. Yang pasti dua-dua ni selamat jika tertelan.

Tuesday, April 3, 2012

Our Kodomo Is 18 Months!

Our lil' man turns 18 months today! Phew, time flies (asik-asik ayat ni kan hehe). Anyway, since lama tak buat milestones Thaqif, mommy nak buat for my own records sebab kadang-kadang tiba-tiba duduk-duduk teringat, "Eh, Thaqif tumbuh gigi dulu umur berapa ye?". Hehe so, it comes in handy if I jot his milestones somewhere. Maklumla first born kan :)

16 - 18 months
1. Boleh conteng-conteng draw dengan crayon kat drawing block or magnetic board, nampak la line-line contengan habis hehe. Mommy supervise bila dia pegang crayon takut dia conteng dinding hehe. Nenek dia cakap dia selalu mintak pen and conteng buku ngaji nenek!
2. Understand basic, general and simple instructions like when we ask him to sit down properly or when I say "bagi ni pada walid" and lots more.
3. Pandai ajak or suruh kita if he wants something contohnya, bila nak BF nak tidur malam, dia akan tunjuk kat mommy atas sebab dia tau tidur kat atas. Lately ni selalu suruh mommy lie down, tunjuk and tepuk-tepuk pillow or mattress suruh mommy lie down sebelah dia untuk BF.
4. He likes to imitate what we do, contohnya dia tiru gaya mommy and walid pakai perfume then dia ambil bottle perfume and pakai kat neck.
5. He likes to point out at things like lorry (favourite dia), car, bike, bus, cat, bird and lots more. Kalau pagi-pagi on the way ke rumah nenek dia hah kalau trap in a traffic jam, beribu kali la mommy dengar lorry hehe.
6. Suka buat bunyi cat, dog, tiger, lion, chicken, bird and sagala animals yang pernah diajar bunyi la hehe.
7. Tengah belajar brush his own teeth guna toothpaste, suka sangat nak hisap toothpaste! Brush nya tak reti sangat lagi.
8. Boleh sebut several words in full, ada yang pelat ada yang tidak. The ones I can remember sekarang are mommy, walid, atuk, nenek, opah, mama (refers to my sister), wanana (also refers to my sister), Qil (refers to Aqil, his cousin), ami (refers to his uncles), lorry, car, bike, bus, xi (taxi), cat, bird, bird (ladybird hehe), air, tetek, shushu (susu), sus (shoes), sot (kasut), ball, bola, sup, nak, nanak (tak nak), Wallah (Allah), lillah (alhamdulillah), bobok (spongebob). Ada lagi tapi tak ingat hehe. Overall, okla :)
9. Kuat main "Masterchef", suka sangat main periuk and sudip kacau-kacau!
10. Masih rengek kadang-kadang if duduk dalam car seat lama-lama tapi if cousins dia ada sekali dalam kereta memang jarang sangat nak rengek.
11. Selera makan sentiasa berubah, buat mommy pening fikir menu and resipi baru je.

Ah itu saja yang ingat sekarang. Okla, enjoy his pics!

Thaqif with his "Gadis Litar". Hehe
 
One of his favourite item,
nampak saja mesti nak naik,
sekali letak coins terus grab mommy!

He imitates every thing we do nowadays..

Hasil karya contengan Thaqif
(ada selitan walid memerli mommy
yang gemok, dilukisnya mommy
as a fat cat!)

Gigi dah naik dari static 4 batang
sudah jadi 8 batang! Lewat sungguh hehe

Hanging out with his cousins every Saturday

Manja walid!

Ni lagi satu favourite dia!
Asal nampak je playland,
tunjuk-tunjuk ajak pergi main!


Aktiviti weekend terbaru
setelah mommy bosan bawak
pi playground kat rumah.
Asik cakap "nanak" bila ajak
keluar from pool

His all time favourite game-
"Masterchef"
 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte