Tuesday, April 3, 2012

Our Kodomo Is 18 Months!

Our lil' man turns 18 months today! Phew, time flies (asik-asik ayat ni kan hehe). Anyway, since lama tak buat milestones Thaqif, mommy nak buat for my own records sebab kadang-kadang tiba-tiba duduk-duduk teringat, "Eh, Thaqif tumbuh gigi dulu umur berapa ye?". Hehe so, it comes in handy if I jot his milestones somewhere. Maklumla first born kan :)

16 - 18 months
1. Boleh conteng-conteng draw dengan crayon kat drawing block or magnetic board, nampak la line-line contengan habis hehe. Mommy supervise bila dia pegang crayon takut dia conteng dinding hehe. Nenek dia cakap dia selalu mintak pen and conteng buku ngaji nenek!
2. Understand basic, general and simple instructions like when we ask him to sit down properly or when I say "bagi ni pada walid" and lots more.
3. Pandai ajak or suruh kita if he wants something contohnya, bila nak BF nak tidur malam, dia akan tunjuk kat mommy atas sebab dia tau tidur kat atas. Lately ni selalu suruh mommy lie down, tunjuk and tepuk-tepuk pillow or mattress suruh mommy lie down sebelah dia untuk BF.
4. He likes to imitate what we do, contohnya dia tiru gaya mommy and walid pakai perfume then dia ambil bottle perfume and pakai kat neck.
5. He likes to point out at things like lorry (favourite dia), car, bike, bus, cat, bird and lots more. Kalau pagi-pagi on the way ke rumah nenek dia hah kalau trap in a traffic jam, beribu kali la mommy dengar lorry hehe.
6. Suka buat bunyi cat, dog, tiger, lion, chicken, bird and sagala animals yang pernah diajar bunyi la hehe.
7. Tengah belajar brush his own teeth guna toothpaste, suka sangat nak hisap toothpaste! Brush nya tak reti sangat lagi.
8. Boleh sebut several words in full, ada yang pelat ada yang tidak. The ones I can remember sekarang are mommy, walid, atuk, nenek, opah, mama (refers to my sister), wanana (also refers to my sister), Qil (refers to Aqil, his cousin), ami (refers to his uncles), lorry, car, bike, bus, xi (taxi), cat, bird, bird (ladybird hehe), air, tetek, shushu (susu), sus (shoes), sot (kasut), ball, bola, sup, nak, nanak (tak nak), Wallah (Allah), lillah (alhamdulillah), bobok (spongebob). Ada lagi tapi tak ingat hehe. Overall, okla :)
9. Kuat main "Masterchef", suka sangat main periuk and sudip kacau-kacau!
10. Masih rengek kadang-kadang if duduk dalam car seat lama-lama tapi if cousins dia ada sekali dalam kereta memang jarang sangat nak rengek.
11. Selera makan sentiasa berubah, buat mommy pening fikir menu and resipi baru je.

Ah itu saja yang ingat sekarang. Okla, enjoy his pics!

Thaqif with his "Gadis Litar". Hehe
 
One of his favourite item,
nampak saja mesti nak naik,
sekali letak coins terus grab mommy!

He imitates every thing we do nowadays..

Hasil karya contengan Thaqif
(ada selitan walid memerli mommy
yang gemok, dilukisnya mommy
as a fat cat!)

Gigi dah naik dari static 4 batang
sudah jadi 8 batang! Lewat sungguh hehe

Hanging out with his cousins every Saturday

Manja walid!

Ni lagi satu favourite dia!
Asal nampak je playland,
tunjuk-tunjuk ajak pergi main!


Aktiviti weekend terbaru
setelah mommy bosan bawak
pi playground kat rumah.
Asik cakap "nanak" bila ajak
keluar from pool

His all time favourite game-
"Masterchef"

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte