Wednesday, May 30, 2012

My Breastfeeding Journey At 20th Month

Ya, masih lagi. Masih lagi breastfeed Thaqif Shah. Ya, dia akan berusia 20 months on this coming 3rd June 2012. Walau memang bukan fully tapi alhamdulillah 90%. Cuma top up formula dalam 3 oz saja (sebotol) kalau mommy balik lambat dari office. Kalau tengah minum FM tiba-tiba mommy balik, harus campak botol tu. Nak yang original. Hehe. Mommy happy walau bazir FM (maybe tak terasa pembaziran sebab jarang beli FM).

Ya, masih lagi. Masih lagi rasa sedih setiap kali pulang kalau ternampak satu botol bancuhan FM dah dibuat. Ntah kenapa, dari dulu sampai sekarang yang sudah makan masa berbulan-bulan tu, perasaaan sedih bila nampak botol isi FM dah diminum. Aneh? Rasanya tak sebab kawan-kawan seangkatan rasa yang sama. Taksub dengan susu ibu? Tidak. Maybe ada yang sangka ya, saya taksub kalau dengar dari cara percakapan. Tapi tidak. Kalau "taksub" dah lama saya cari ibu susuan. Kalau taksub dah lama saya "haramkan" FM. Kalau taksub dah lama saya sanggup bersengkang mata buat power pumping or bangun pump tengah malam untuk cukupkan bekalan esok. Nampak bukan? Saya bukan taksub dengan susu ibu. Cuma ada satu perasaan yang ada dalam diri ni, susah nak digambarkan. Perasaan gembira, puas hati, relief dan macam-macam lagi bila dapat beri anak susu badan. Nak kata sebab perjuangkan khasiat titisan emas (susu ibu), ya juga, nak kata sebab bonding melalui susu ibu dengan anak tatkala bekerja, maybe juga. Ntah, sukar nak explain.

Ya, masih lagi. Masih lagi bertahan. Bertahan apa? Bertahan mengusung pump ke office untuk pump 2 or 3 kali di office. Masih bertahan tiba-tiba kena pump di malam hari sebelum tidur sebab production susu makin rudum. Dari tak perlu pump untuk sesi malam, dah kena pump macam dulu-dulu. Thaqif minum dalam 8 ke 10 oz selama mommy kat office. Mommy hanya berjaya produce 6 oz di office. Lagi 1 ke 2 oz di rumah. Kalau hari Thaqif minum 10 oz, yang sebotol lagi ialah FM jawabnya. EBM stock? Dah halus. Memang sejak azali sehalus 50 oz saja at all time, sekarang dah jadi 15 oz saja. Tak percaya? Percayala.

Ya, masih lagi. Masih mengharap. Mengharap dapat breastfeed Thaqif sampai dia 2 tahun. Walau  dengan EBM frozen stock sesikit 15 oz, kalau ada rezeki, insyaAllah boleh capai. Harapnya begitula sebab stock hanya dipakai time emergency macam mommy tak sihat nak pump or tak sempat or susu rudum teruk. Kalau dulu, dah ambil stock pasti boleh ganti. Sekarang? Nak dapat bekalan harian pun susah payah, apa lagi nak buat stock!

Ya, masih lagi. Masih lagi bersyukur kerana Allah beri rezeki Thaqif minum susu ibu sampai hari ini. 90% susu ibu bagi saya, sudah cukup beruntung. Berharap agar rezeki Thaqif minum susu ibu 90% (hehe patut 100% kan tapi mommy ni sedar diri, sedar reality walau semua itu bukan impossible) akan berpanjangan lagi 4 bulan. Kalau dapat, tercapailah niat saya untuk BF Thaqif for 2 years. Apa pun, saya bersyukur sangat kerana Allah itu menyusun dengan cantiknya perjalanan ini. Tatkala susu merudum, Thaqif pun minum tak banyak. Memang betul rule demand and supply tu. Kalau Thaqif minum banyak, harusla tak mampu saya nak bekalkan bebanyak kan. Syukur.

Hah, semoga dipermudahkan breastfeeding journey ini! Ameen.




Ini EBM frozen stock harapan negara. Hehe.

Wednesday, May 23, 2012

Happy Anniversary!


Today, three years ago, I married my number one man who is
good looking and kind hearted and an all rounder; 
made specially for me.
Today, this man is (still) smashingly handsome and
out of the ordinary a patient, loving, jovial, nutcase
and incredible spouse;
to me.
May Allah continuously bless our marriage and life
together till Jannah;
InsyaAllah.



To my beloved MS;
I lurve you; always :)

Tuesday, May 22, 2012

Trip To CH & LWT - Part I

Kali ni entry basi vacation ke negeri Perak Darul Ridzuan di bulan February yang lepas hehe. Sudah lapuk sebab asyik lupa nak transfer pictures dari lappy ke thumbdrive. Kami pergi vacation just the three of us. We went to Cameron Highlands and The Lost World of Tambun. Best :)

Seperti biasa, mommy yang super choosy in finding accomodation telah buat research and baca reviews satu hari suntuk nak pilih hotel. I am not picky in the sense that I want to stay at a five-star hotel, but I am very particular of the cleanliness of the hotel. Masa tak ada anak kecik pun sudah particular, bila ada anak, lagi bertambah particular nampaknya. Nak buat macam mana dah dijadikan begini. Very often, clean hotels are either new hotels or expensive hotels, but, some expensive hotels pun boleh jadi run down gayanya and rusty sebab tak refurbish when they are due. So tak semestinya expensive hotel sahaja bersih tapi ada juga yang middle range yang bersih :). Just like the one I choosed. In CH, we stayed at De La Fern Hotel, just medium size but very clean! It costs about RM250 with breakfast for two :)

So this entry tunjuk gambar-gambar De La Fern Hotel yang saya rasa sangat cosy and homely :). Bukan homely yang macam homestay ya (I don't go for homestay as my idea of a vacation is staying in a different environment and ambiance, not "just like home" :)


Entrance De La Fern Hotel


Stairs leading up to the lobby

The cosy lobby

The waiting area at the lobby

Santai cosy area

The room

The bed with very clean sheets!

"Bobok" (spongebob) is on the TV!

The clean bathroom

Somebody is looking out, admiring
the view

Sudah solat!


View from the lobby,
restaurant steamboat next door

Private and ample parking lot

The airy and windy hote'l's dining area


Where are we mommy?

Tuesday, May 15, 2012

Walid's Birthday

Hallo, it has been a while since I last updated my blog kan :). Not that I was so busy but I just did not have time to blog at work. Since we are using Ipad at home, so I had long kissed good bye to updating my blog from home. Hehe.

Anyway, so many things happened but nothing out of the ordinary la. One of it was, MS turned another year older (but wiser hehe). Initially, I wanted to throw him a surprise birthday bash and all but due to some time constraint and some issues with his friends, so I decided to just treat him to a birthday dinner (boring eh hehe).

I wanted to try out and dine at the Baci Cafe, Chitta Mall Ara Damansara coz I lurve cosy ambiance. So I texted him and told him that I was going to take him for a birthday dinner at a secret location. Secret la sangat. When we got into the car, I instructed him to go to Ara Damansara. Hehe. Jeng jeng jeng. Tak ada apa yang jeng jeng jeng pun hehe. When we reached Ara Damansara, I asked him to go inside Citta Mall. Tup tup we saw Baci Cafe right away, so I told MS, that's the place I want to go to. So we parked the car and got down. Went inside and went straight to Baci cafe and saw the sign. It said "We are closed for renovation today. Will open for business tomorrow". Of all the days! Shessh!

So, left with no choice, I asked MS to pick where he wanted to eat at so he choosed Chilli's since we saw it when we first entered Citta Mall. MS had fajitas and I had nachos. Thaqif had his dinner earlier. All in all, biasa saja la "celebration" tu hehe. But......we instantly fell in love with Chitta Mall. Tu belum round semua. I don't know, the ambiance, the shops, the air, the people..they are all just so.. so.. nice? Entah, tenang kot tempat tu. Hehe. Okla, here are the pics.

Thaqif with his menu, tapi tak order,
dia toddler "90% air tangan ibu". Haha,
macam bagus bunyi ya!


Crayons

My yummy nachos

His fajitas


Boring la tu..

Gang


Cuppies from Wondermilk
 

Blog Template by YummyLolly.com - Background image by Jen Furlotte